2021-10-01
印象中冇得订位,但可以早30分钟打去排队留位,咁就可以唔洗站喺出边热辣辣等位。落单自己去counter落单俾钱,刀叉同水都系self-serve。环境光猛,但木凳细又硬,坐得比较唔舒服,张枱更加细,基本上放两个碟,空间已经所剩无己。*马铃薯团 Gnocchi $98马铃薯团系薯仔蓉加面粉搓成一粒粒面团,就系Gnocchi!质感软绵绵腍腍地,薯仔味唔会特别出。酱汁系田螺忌廉汁,冇乜田螺味,有少少烟肉碎洋葱碎。白菌蘑菇味非常香浓,同马铃薯团好夹,不过都比较腻。北非焗蛋 Baked egg 2.0 (Shashuka) $92Shashuka原本系蕃茄酱煮红椒条,加入孜然粉烟熏红椒粉,再打入鸡蛋,然后入焗炉焗熟佢。呢到配合香港人口味改左做法,冇落香料之外,用咸牛肉粒蘑菇薯仔粟粉作为Shashuka嘅料,再打蛋撒芝士入焗炉。整体感觉好融合,蕃茄酱浓厚唔会水水,薯仔软糯,牛肉咸香咸香,芝士份量恰到好处,拉丝又唔腻,但粟米粒嘅存在有啲奇怪。鸡蛋焗得太耐,蛋黄冇咁流心,蛋白又有啲韧。法包有三片,焗到够脆,但牛油香少,捞啲焗蛋蕃茄酱食非常合拍,可惜得三片,如果俾多两块就好啦。Cappuccino $4
马铃薯团 Gnocchi $98
Cappuccino $40
拉丝虽然普普通通,但味道一级棒。espresso同奶泡混合一体,咖啡豆香浓nutty,奶泡打到非常细腻绵滑,热度足够,系我饮过最好饮嘅cappuccino。
Dirty $40
Dirty?! 侍应贴心话要45度饮,但佢一送上嚟就系咁嘅样,完完全全系latte。我45度咁饮,完全饮唔到热espresso冻奶嘅冰火口感,失望。