📍岚石 - 海鲜&牛扒餐厅 📍Ocean Rock Seafood & Tapas🇭🇰香港赤柱美利楼1楼102号舖🇭🇰 Shop 102, 1/F, Murray House, Stanley, HK🌐赤柱#MFJ赤柱 #MFJ西班牙菜 #MFJ_西餐#MFJ_Stanley #MFJ_SpanishFood #MFJ_WesternFood味道: 👅👅👅👅👅卖相: 👀👀👀👀环境: 🌹🌹🌹🌹🌹服务: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻回头率: 🔆🔆🔆🔆🔆Ocean Rock Seafood & Tapas 有个新special menu 狂「惹」盛夏 Shake Shake Seafood 😍限聚令变咗6人,成班吃货决定去食好西🤤🤤餐厅环境一向不失所望,不论小聚餐定拍拖都好啱👍🏻💯生蚝拼盘🦪点都要点返个生蚝拼盘衬返个靓景🌌一共依咗三款蚝,侍应哥哥会教你由淡到浓味,由边开始食只只都海水味浓,厚肉又爽口,最正当然系我喜欢的Gillardeau 🥳⭐️酸汁腌带子柚子沙律🥗带子酸酸地几好果,上面有啲好靓啲粉红色胡椒做装饰🥰但最开胃系啲柚子,真系好正😂💯黑毛猪风腿🍖嚟依度一定要食佢哋嘅黑毛猪风腿几百蚊一碟你可能会觉
📍岚石 - 海鲜&牛扒餐厅

环境: 🌹🌹🌹🌹🌹
服务: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻
回头率: 🔆🔆🔆🔆🔆

限聚令变咗6人,成班吃货决定去食好西🤤🤤
餐厅环境一向不失所望,不论小聚餐定拍拖都好啱👍🏻

💯生蚝拼盘🦪
点都要点返个生蚝拼盘衬返个靓景🌌
一共依咗三款蚝,侍应哥哥会教你由淡到浓味,由边开始食
生蚝拼盘

⭐️酸汁腌带子柚子沙律🥗
带子酸酸地几好果,上面有啲好靓啲粉红色胡椒做装饰🥰
但最开胃系啲柚子,真系好正😂
酸汁腌带子柚子沙律

💯黑毛猪风腿🍖
嚟依度一定要食佢哋嘅黑毛猪风腿
几百蚊一碟你可能会觉得贵,但一食真系值回票价,因为唔系平时系出面食嘅Parma Ham,而系Iberico Ham!
作为风干火腿嘅皇者,肉质比Parma ham口感真系无得比,最好食系连脂肪果啲位,感觉到啲油香系口中奔腾🤤
黑毛猪风腿

⭐️菠菜龙虾汤🦞
翠绿色嘅菠菜龙虾汤,入口每啖都有浓厚嘅龙虾味,配菠菜十分夹!好暖胃好正

⭐️白菌忌廉汤🍄
另外点咗白菌忌廉汤,非常清香,口感好厚,同龙虾之间好难取舍🥴
菠菜龙虾汤  白菌忌廉汤

💯菠菜巴马臣芝士酥皮卷🧀
依度必食的菠菜巴马臣芝士酥皮卷!
薄薄又松脆的酥皮包住超白浓的芝士菠菜,每一条菠菜条都有好浓沃嘅芝士香!
结果都忍唔住叫多碟食! 🤤
菠菜巴马臣芝士酥皮卷

💯蟹肉虾饼🦀
超脆的蟹肉虾饼,外脆内热
虾蟹味好唔错,仲食到蟹肉丝
同青瓜沙沙牛油果酱食好好夹,个酱清香,中和晒个饼嘅油腻味👍🏻
蟹肉虾饼配青瓜沙沙牛油果酱

⭐️鹅肝多士🦆
鹅肝够香但唔腻,一啲都唔油!
多士薄薄的超脆,连鹅肝食好好味
鹅肝多士

⭐️美国肉眼牛扒🥩
牛扒我一向喜欢食肉眼,贪佢有层厚厚嘅脂肪,食落特别香
今次块肉眼脂肪好均匀,煎得刚好,入口口感一流,满口油香!
个薯条唔知点解好好食,一弹间就食晒🤣
美国肉眼牛扒

⭐️新奥尔良Shake Shake海鲜袋🦞🦐🐚
今餐嘅主角: New Orleans Shake Shake Seafood!!
佢个汁系新奥尔良香辣牛油汁,牛油味好香,拎出嚟隔离枱已经话好香😂
原装海鲜袋有5款海鲜,我哋班海鲜控另外再追加咗啲🤓
🔵马尼拉蚬
🟣香肠
⚫️薯仔
⚪️粟米
🟤大头虾 (追加)
🔴琵琶虾 (追加)
海鲜种类比出面嘅shake shake seafood餐厅多,讲海鲜比出面嘅靓(如果你依过Capxxxx Hxxxx 你就知我讲咩🤣),只大头虾真系大到痴线😱
食一啖,蘸一下汁,啜一下手指,好爽皮!
新奥尔良Shake  Shake海鲜袋

⭐️澳洲羊架🐑
甜品前加多碟羊架
5成熟刚刚好,一咬落去有血水出㗎🤤
脂肪唔太多,但香味好唔错,岩已经食饱嘅我哋
澳洲羊架

⭐️心太软🍮
如果你喜欢杏仁,佢哋嘅心太软就啱晒你
心太软周围有好多好多嘅杏仁,入口特别香!
心太软

⭐️Mahou Beer 🍺
饮返几杯西班牙啤酒,爽啊!🇪🇸

趁依家转季,唔太热唔太凉,坐外面对住个海食真系一流🌌

#shakeshakeseafood #seafood #iloveseafood #steak #osyter #MurrayHouse

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相机食先 #食好西 #吃货 #香港美食指南 #香港美食
2020-10-31
生蚝拼盘