2022-09-12
香港人每日都钟意打边炉,无论夏天冬天都系一个好选择🤣今日同fd系尖沙咀又揾到间正野麻辣火锅,实行以热制热既真理,餐厅装修主要行工业水泥风,沉实稳重,未见狂野之像🪨黎之前已经睇定佢地既餐牌,觉得都系狂野海鲜二人餐最抵食📜每位$288就已经包埋汤底连吸味配料、海鲜拼盘、牛肉盛、菜篮、丸类、面食同甜品,包满足饱肚离坐☺️🥘麻神麻辣汤叫得麻神就一定要试吓佢哋嘅招牌麻辣汤底,不过就算唔食辣就有几款清d既可以拣,有得双拼方便食下辣又食下清汤抖一抖🤭汤底一上就闻到够香浓而且有齐麻、香、辣,突显出层次既铺排,麻辣汤底入面已经放咗果冻鸭血同埋千层豆腐,鸭血食落去真系好似啫喱咁滑,咬口Q弹,千层豆腐经过长时间熬煮入味,一口就爆汁咁😋🥓牛肉盛一望就觉得自己好似食紧潮汕鲜牛肉火锅咁😍因为有好多刁钻既牛肉部位,包括牛颈脊、牛花胶、牛胸爽、一口牛同封门柳,牛胸爽看似一片白全是脂肪,其实佢系牛既前胸中间软骨组织,但渌熟之后食系好爽口,牛味丰富🤤牛花胶其实即系筋膜位置,店员提醒要煮30分钟以上先会软熟,入口似牛腩咁肉质软嫩,入口即化,牛颈脊就富有油香又够肉味😉🦪海鲜拼盘一座小山咁,有用冰去雪住保持鲜度,有日本元贝、大连
🥘麻神麻辣汤
🥓牛肉盛
🦪海鲜拼盘
一座小山咁,有用冰去雪住保持鲜度,有日本元贝、大连鲍鱼、基围虾3种基本靓料同埋自选蚬类,份量十足,基围虾爽口弹牙🦐鲍鱼煮熟后都大大只,吸汁后愈嚼愈麻香
🥗七色菜篮
虽然室内装修唔算缤纷但菜篮都有用心思❤有蕃茄、冬菇、南瓜、粟米同生菜等等,色彩同营养一样咁丰富
🧆自家制手打贡丸
第一次试自家制手打版,外型同普通嘅贡丸唔同,睇外表就知道好足料,香菇木耳都满泻出黎,食落几爽口😚