2018-02-20 1538 浏览
新正头大年初三,香港亲戚唔多,除左自家人都唔系点使拜年(揾朋友逗利拜是除外),训醒起身已经系12点无咩野做,电视又无野睇,楼下好多茶记都收左炉,屋企除左朱古力都无其他饱肚野食,唯有拉大队叫齐屋企人去饮茶,都明知新年饮茶有排排队架喇,不过当应下节,同有世艺顺手医下个肚。不过真系估唔到咁多人,罗飞等7人位,由12点45分一等就等左个半钟,2点松d先就坐(不过新年都有晒心理同生理准备等),我既早午餐变左下午茶,不过唔紧要大年初四放假无树干,都系意头意头同家人饮下茶做下孝顺儿。系等位既悠长时段已剔好想食既野,埋位就CALL屋企人落黎饮茶,办事迅速。上点心好快,坐低到落单都系10分钟内就已陆续上枱,饮茶来去点都系大路野食,差别在于间酒楼既点心品质控制同入货好唔好味。野食新鲜同够热辣系必要条件,呢间酒楼可能人流多,所以食物流量来去快,所以食物热度入口感觉煮理新鲜同冒晒烟程度既热。炸云吞够脆,新鲜炸野唔会差得去边既,除非用万年油炸啦。又系炸物,咸水角又系够热够新鲜,外皮脆脆,但颇细只,一啖就无九菜炸虾角都好香好脆口,不过炸得好油,有点少腻。马拉糕好抵,估唔到系用大笼,包仲咁大只。椰汁红枣糕,够绵同弹

炸云吞够脆,新鲜炸野唔会差得去边既,除非用万年油炸啦。
九菜炸虾角都好香好脆口,不过炸得好油,有点少腻。

马拉糕好抵,估唔到系用大笼,包仲咁大只。

椰汁红枣糕,够绵同弹牙,香甜。

豆苗鲜虾饺,唔错,虾新鲜,饺清清淡淡,不错。

凤爪都好入味,正。

金钱肚够入味,但金钱肚量唔多。

鲜虾腐皮卷皮脆,里面虾肉新鲜弹牙满香口,腐皮唔太痴油。

栗子蓉西米焗布丁点左两个,未试过觉得好新奇,清清甜甜,不俗。

一家饮茶,仲有其他大路饮茶必点既点心,整体来说味道唔错,新鲜够热。埋单480左右,新年价点左10多样野算系咁上下价。
2018-02-19