2018-10-01 3446 浏览
曾几何时,因为有好多旧建筑基于不同原因而被逼拆卸,突然先至有好多人走出嚟讲怀旧、讲集体回忆,其实,回忆呢家嘢真喺好讲个人对某些事物嘅情感。生于上世纪70年代嘅小弟,正值香港经济起飞嘅年代,但成长于H型7层公屋嘅岁月(依家啲后生想像唔到当时嘅公厕、公众浴室及俗称「水头脚」嘅公众攞水嘅地方),最怀旧回忆喺地下啲士多,因为有好多零食买。最近,就同啲老友记去咗皇家太平洋酒店嘅「柏景餐厅」食自助餐兼怀旧一番,皆因新主题做紧「黄金岁月寻味之旅」。既然喺打正怀旧,场地亦多咗呢方面嘅布置,晌度唔特别讲,等大家晌相片中慢慢搜寻吓,此外,更专登将唔同食物区化身为唔同街道,就晌另一边门口,就砌咗个「柏景冰室」牌档景,喺打卡位嚟。食物方便,唔使讲就梗喺有唔少怀旧嘢啦!之但喺,就算唔怀旧,菜式都大把选择。除咗多唔多嘢食,客人最关心喺价钱,近门口1张餐牌,就罗列晒各种自助餐唔同日子及唔同时间嘅定价,自助晚餐由$618-$688,但有唔同信用卡有折扣优惠,最正喺客人走去官网,提前最少1日晌网上预订兼俾晒全数,有七折、六折,甚至高达半价优惠,视乎所拣嘅日子及近唔近啲大节日。由于食物枱分多个区域,有效分散人流,而餐厅简
,皆因新主题做紧「黄金岁月寻味之旅」。
,视乎所拣嘅日子及近唔近啲大节日。
由于食物枱分多个区域,有效分散人流,而餐厅简约时尚,地方宽敞,座位又编排得阔落,绝对无逼逼夹夹之感,加上灯光柔和,舒服好坐。同一班老友记聚餐,有倾有讲,感觉自在。
健怡道

平时好少会介绍嘢饮先,但除因为一入门口就有条摆满饮品嘅「健怡道」之外,今次更因为饮品亦有啲特别。讲明玩怀旧,先有低糖嘅夏枯草,跟住就喺养生嘅红菜头梨汁、健怡兼排毒嘅维他命水(Detox Water),此外,仲有橙汁、菠萝汁,以及多款汽水、啤酒,全部都喺任斟任饮
健怡道(特饮专区)
各式特饮
蔬果汁特饮

罐装汽水、啤酒
小弟一向喜欢饮蔬果汁,所以,成晚饮咗几杯红菜头梨汁再沟菠萝汁,清凉香甜,味道特别,而且,坚用新鲜红菜头及雪梨打成,因为饮到尾有唔少果渣沉底,「睇」得出真材实料
红菜头梨汁+菠萝汁
田园径

有睇开小弟食评嘅都会意识到,食亲自助餐就一定喺食沙律先,以「田园径」为名嘅沙律吧,喺健怡嘅客人之选,4款沙律菜、十多款配料,再加足足8款特色酱汁,如野杂莓油醋汁、柠檬青柠汁、香橙牛油果酱……都非常有特色
,DIY砌出美味嘅沙律碟绝无难度。
沙律吧
总有啲人就唔想烦,搞咁多,有4款预拌好嘅沙律:龙虾荔枝沙律、牛油果烧鸡沙律、杂菌沙律及红菜头南瓜沙律,睇起嚟配搭都颇有心思。以及,细细碟嘅XO酱玉子豆腐沙律及蟹肉沙律,的的骰骰。
沙律吧
冷盘区

而就在沙律吧旁,通常都会见到冷盘嘅踪影,除烟三文鱼、刁草腌三文鱼、冻肉肠之外,仲有较少见嘅谷巴火腿,睇起嚟光泽油润,夸张啲讲句,唔食都知好好食,哈哈!
冷盘区
拣吓拣吓砌咗一大碟沙律配柠檬青柠汁搭香橙牛油果酱,再夹啲冷盘作为是晚嘅头盘,拼凑得色彩缤纷,卖相好睇都令食欲提高啲。沙律菜好爽脆,两款酱汁擦出酸活火花,其他配料均用料不赖,冷盘嘅火腿果然一流,值90分嘅头盘
沙律、冷盘拼盘
素食街

近年人人都讲「Go Green」,素食大行其道,所以,餐厅一角都变为小规模嘅素食街,枱上放有两款餐汤:合掌瓜猪骨汤、南瓜忌廉汤、几款欧陆面包、三文鱼挞、印式薄饼、炸杂菜、印式杂菜咖喱、印式饭。个人觉得,如果叫得素食街,猪骨汤改为素菜汤就更贴题。
素食街
食完道自家制头盘,就嚟一道西汤暖吓胃,咁先喺养生之道。个南瓜忌廉汤好得,南瓜味突出而清甜,口感幼滑;正所谓饮啖汤,食个包,几款欧陆包就随意拣咗个香草包,而另一款中式包点喺友人极力推介,咩包咁耍家?就喺放晌热盘区名为「禾秆冚珍珠」嘅龙虾鲍鱼大包,真喺坚大大只鲍鱼及龙虾肉塞晌里面,包身松软唔黏牙,实在食得豪气
南瓜忌廉汤、龙虾鲍鱼大包
「禾秆冚珍珠」(龙虾鲍鱼大包)
海鲜街

自助餐又点会无海鲜吖,将冻海鲜区命名为「海鲜街」,长蟹脚、龙虾钳(龙虾身就用作做成热盘区嘅另一款美馔)、小龙虾、冻鲜虾、翡翠螺、青口一一以冰镇住,配以泰式海鲜汁、咯嗲汁、柠檬角,不时经过都见补给快手。
海鲜街
拣咗数款海鲜,加多碟蟹肉青瓜沙律,虽然无生蚝供应,感觉总有少少失色咗啲,但啲冻海鲜质素唔错,最正就梗喺龙虾钳,啖啖肉,爽呀!
海鲜拼盘
姬松茸清炖龙趸骨汤

突然间听到啲拍掌声,好似烧炮仗咁劈劈啪啪咁,原来推出几锅原盅炖汤,即时人龙立现,无他嘅,好嘢就自然喺抢手啲,问问师傅,是夜嘅炖汤喺「姬松茸清炖龙趸骨汤」,够晒养生滋补。
姬松茸清炖龙趸骨汤
难得咁正,点都要排吓嘅,碗汤果然真材实料,捞一捞真喺劲足料,除姬松茸、龙趸骨,仲有老鸡,个汤色泽深沉,入口却异常滋润清甜,夸张少少讲,确喺啖啖精华饮落肚
东瀛路
经过之前嘅「海鲜街」、「田园径」、「冷盘区」,就会见到「东瀛路」,顾名思义就喺供应和食嘅地方,有多款刺身寿司、卷物,并有迷你丼饭、冷面、冷乌冬及少量渍物、小食,由于款式嚟讲对我就唔算太吸引,所以,呢次就无试到佢哋啲日本嘢,但同枱老友试过就话唔错,啲刺身够新鲜,而抹茶冷面好好食。
东瀛路(和食专区)
就晌东瀛路侧边,分别有两大区域:「面食里」及「点心街」,前者唔使多讲,大家心领神会都知喺乜,而后者所谓点心非一般所谂到嘅虾饺、烧卖、叉烧包。
「面食里」及「点心街」
点心街

为回应自助餐主题「黄金岁月」,晌一小截「点心街」之下,大厨炮制咗一系列加入咸蛋黄嘅「黄金」美食,包括黄金焗蟹盖、黄金墨丸、黄金鱼饼、黄金虾片及黄金鱼皮,邪恶而吸引,讲句胆固醇万岁之余,唯有再饮多两杯蔬果汁或维他命水,令自我感觉良好啲啦。
点心街(「黄金」美食)
面食里

自助餐嘅粉面小弟一向好少掂,皆因太易饱肚再食唔到啲咩,但睇见面条(5款)、配料(近30款)都有咁丰富嘅选择,可以讲得阵容强劲,而最难得几位老友都想食,所以,我哋就要一碗嚟「些牙」。
面食里(车仔面专区)
有清鸡汤、猪骨汤和喇沙汤供选择,当然后者喺众人心水,配菠菜面,再加上7、8款配料,真喺未试过咁豪嘅「车仔面」,实在太丰富喇
,而个汤底又确喺好正!
菠菜面配喇沙汤
黑毛叉烧狗仔粉

讲怀旧嘅食物,实在谂吓谂吓有唔少,餐厅就特别设计咗几款并轮流登场,今晚就遇到嘅怀旧香江滋味喺狗仔粉,喺80年代嘅屋邨美食,依家都仲有,但已卖少见少,故此,都甚为怀恨缅。而呢碗喺非一般狗仔粉,除汤汁浓稠,并配上虾米、冬菇、冬菜、猪油渣,提升口感之外,更升级以西班牙黑毛猪入馔,做成松化嘅叉烧,让我哋一班老鬼寻回一份儿时嘅回忆。
热盘区

直长嘅开放厨房,摆有十多款热盘美食,包括极抢手,幸而补充得快嘅白汁焗波士顿龙虾,以及上文提过嘅龙虾鲍鱼大包,跟住就一口气介绍埋仲有咩阵容先,分别喺龙趸皇豆腐、红烧乳鸽、鲍鱼菇扒时蔬、印度咖喱鸡、焗芝士肉酱千层面、西班牙海鲜饭、香草烤羊架、蒜蓉粉丝蒸扇贝、啫啫龙趸煲……等等,当中有啲热盘会不时转款,但单睇呢个牌面已相当吸引啦
白汁焗波士顿龙虾
「禾秆冚珍珠」(龙虾鲍鱼大包)
龙趸皇豆腐
西班牙海鲜饭
香草烤羊架
蒜蓉粉丝蒸扇贝
烧烤区

晌热盘区嘅一截之上,另僻为制作烧烤食物,有烧三文鱼、烧牛仔骨、烧菠萝、烧三文鱼及烧珍宝鸡翼。睇住师傅密密咁烧,引发香气四溢,吸引唔少食客。
烧烤区
烧烤区前放咗多种特色酱汁,包括薄荷啫喱、芫荽莎莎、菠萝莎莎、泰式鱼露,以及一啲烧汁、芥末,喜欢配咩食物就随自己喜好,无话薄荷啫喱硬配羊架嘅,食自助餐就有呢样嘢好玩。
特色酱汁
原条烤肉

自助餐必见嘅烤肉就晌开放式厨房尾,是晚主角喺烧原条西冷牛肉,烧得外观焦香,加上灯光,又喺一款极尽诱人嘅美食。此外,仲有多款烤蔬菜作配搭。
原条烤肉
由于试咗啲粉面及狗仔粉,又要留肚跟甜品拼搏,所以,热荤就唔敢拎太多,只喺攞咗龙虾、烧西冷及龙趸皇豆腐。龙虾唔使讲,啖啖肉,又多膏,就梗喺好食啦;烧西冷亦睇得出有水准,表层有少少焦香,内层色泽粉嫩,肉质软腍而富肉香
;反而,龙趸皇失色少少,有种蒸过火少少嘅感觉,肉质未够细腻。
热盘
即炒XO酱龙虾肠粉

本来准备跳落最后一环食甜品,但好友拎咗一大份XO酱龙虾肠粉,香气扑鼻,啲龙虾又大大件,忍唔住手夹咗几炷试吓。经过XO酱「洗礼」,肠粉爽滑惹味,虾肉又弹牙,好嘢就更喺要共享。
怀旧老街

甜品嘅款式都占整体食物几大比例,加上今次以怀旧为主题,更多咗细路仔时嘅本土零食。先讲讲「怀旧老街」呢一边,甜品有自助班戟机、鲜奶炖蛋、焗西米布甸、豆腐花、焗葡式蛋挞、金箔脆麻花、花塔饼、花生糖、鸭颈糖、朱古力喷泉(外型更比较特别)。
怀旧老街(甜品专区)
怀旧老街(怀旧甜品)
怀旧老街(怀旧甜品)
此外,几款新鲜生果及特色芝士盘,Brie de Meaux、Gruyère、Camembert,并配有克力架及干果,亦能够晌呢度揾到。
特色芝士盘
甜蜜里

就晌「怀旧老街」对面,摆放咗超多款的的骰骰嘅甜品,如香芋雪芳蛋糕、苹果杏仁挞、经典拿破仑、抹茶朱古力蛋糕、冧酒提子芝士蛋糕、黑森林蛋糕、焦糖炖蛋、香芒布甸、朱古力布朗尼、阿华田奶冻、蜜瓜豆奶布甸、甘笋蛋糕,绝对够晒甜蜜。
甜蜜里(甜品专区)
晌呢边,又多摆咗几款怀旧甜点,包括连埋个小贩箱嘅糖葱饼、合桃牛油蛋糕(即喺嘉顿仲有卖𠮶只)、蛋花大菜糕、红豆糕、龙须糖、芝麻卷、麦芽糖夹饼,后方少少仲有一大堆糖果玻璃盅,上年纪嘅朋友一定知喺乜,嚟到仲可以边食边讲番儿时趣事,勾起一段段回忆。
甜蜜里(怀旧甜品)
甜蜜里(怀旧甜品)
小弟嘅甜品拼盘就新旧款式都有啲,新嘅就拎咗芒果慕丝蛋糕、布朗尼、甘笋蛋糕、鲜奶炖蛋、苹果杏仁挞几款,整体水准不俗,最欣赏喺布朗尼及杏仁挞,味道及口感都好得;旧款就拎咗脆麻花、龙须糖及糖葱饼,喺无晒啲麦芽糖夹饼,呢啲旧式甜点一样做得OK㖞,喺龙须糖可能摆得耐,口感无咁松化,但脆麻花真喺好食,但更重要喺多一份感情。
甜品拼盘
Mövenpick雪糕车

今回嘅甜品拼盘唔算拎得疯狂,皆因留丁点空间容下Mövenpick雪糕。造型成架雪糕车咁,「泊」晌另一边门口,望见都好抢眼球,细数足有11款口味,友人已双眼发光;此外,侧旁嘅配料及糖浆又有12款之多,加上即烤窝夫,点可以唔特别为佢预留「位置」呀!
Mövenpick雪糕车
友人赞我嘅雪糕窝夫砌得靓仔,咁食乜嘢都讲少少卖相嘅,就算自助餐都可以砌靓啲,靓啲睇见都开心啲
。一口气拣咗5球雪糕:芒果忌廉雪糕、薄荷朱古力雪糕、意大利芝士饼雪糕、瑞士朱古力雪糕及枫糖合桃雪糕,再配热烘烘又脆口嘅窝夫,Mövenpick雪糕嘅质感毋庸置疑,各款口味都具特色,食完呢份甜点超满足
Mövenpick雪糕窝夫
元气路
最后介绍嘅区域喺饮品嘅另一区,主要摆放即磨咖啡机、热红茶及柠檬片。作为以甜点作结,都喺时候冲杯即磨咖啡嚟相伴吓啦。
元气路(饮品专区)
睇门口个广告牌,个主题自助晚餐做到 11月21日
,虽然未至于好似穿过时光隧道咁,即刻返到70、80年代,但多种怀旧美食真喺引发彼此话题,想当年喺乜乜乜。或许太后生嘅你体会唔到,但你哋嘅父母会懂嘅!
用餐优惠
优惠券