2024-01-22
Dining time(2:27pm tea)follow@wojengyea/@wo!正嘢 for more food info🐒 支持我哋发掘更多美食 😋朋友系英国返嚟🇬🇧,带佢去茶果岭食香港怀旧味道。蓝田地铁站行过去~15分钟,唔难揾。朋友叫咗个回锅肉肠蛋出前一丁,正常发挥。汤底唔太咸,只蛋煎得几好🍳 。鱼片炒米粉🐟,呢个好耐未食过,好简单嘅食材但可以食返嫲嫲以前煮嘅味道😢😢😢,佢有啲米粉会炒埋一旧,其实最好食就系呢啲一嚿嚿煎㶶㶶哋嘅米粉团,难得难得。食完两个面意犹未尽,整多个西多士。觉得煎得有少少干同埋㶶,西多士㶶就唔同讲法,有进步空间。炼奶俾得好足,但冇俾牛油🧈,如果有人钟意食糖浆🍯可能会失望。冻奶茶同热奶茶都麻麻哋,其实睇只颜色都知出事。☕️餐厅氛围虽然门口个牌有写,但我都系钟意同啲老板倾吓偈,老板谦谦有礼,佢话间茶餐厅1961开始做,爸爸之后传俾佢。系一间有63年历史嘅茶餐厅享用午餐,好似去咗间博物馆咁,要尊重呢个地方,讲嘢倾偈都细声啲🤫。平日放假去会有一种感觉就系冇乜人,个时间好似停顿咗喺70年代💈💈,一枱一凳都十分古旧,墙上嘅照片好像不知道时代嘅变迁,食吓食吓就竟然有啲
餐厅氛围
虽然门口个牌有写,但我都系钟意同啲老板倾吓偈,老板谦谦有礼,佢话间茶餐厅1961开始做,爸爸之后传俾佢。系一间有63年历史嘅茶餐厅享用午餐,好似去咗间博物馆咁,要尊重呢个地方,讲嘢倾偈都细声啲🤫。平日放假去会有一种感觉就系冇乜人,个时间好似停顿咗喺70年代💈💈,一枱一凳都十分古旧,墙上嘅照片好像不知道时代嘅变迁,食吓食吓就竟然有啲感触