2021-02-05
今次介绍既系一间隐身系上环熟食中心既港式老派茶档,系港式茶记当中非常出名,当日最期六晏就3点去到都现人龙,等左3个字先有得坐,都可能因为疲情关系无咁多枱可以开。呢间熟食既招牌系樽装奶茶同西多士,价钱贴地。-1️⃣ 西多士 💰27 (👅: 8.5/10)西多士系一种非常港式既美食,但今次呢个西多士同平时食既有唔同。平时食既西多士都系炸,呢间系用煎,而酱系用大量既炼奶同牛油去取代花生酱。西多都系即叫即整,温度足够,煎到好脆,比起炸会觉得无咁油腻,而且炸既就会成个都系同一个色,而煎就会有浅有深,有D位会煎到特别好食,个人觉得煎好食D之余,工序应该系比炸更加用心。好明显食得出蛋香,多士系浸左蛋浆先再罗去煎,呢点系我个人几钟意,不过未必个个钟意。炼奶呢个配搭好新颖不过钟意食开花生酱既就会唔惯同未必钟意。-2️⃣⃣ 蛋牛包 💰18 (👅: 8/10)外面既包皮已经烘过,食落好似汉堡包既面包皮,包非常松软。入面系加左煎左既葱花牛肉蛋,入口葱花味超香,葱花味会比牛味更出,好有油香,味道非常港式,简单但好味。-3️⃣ 樽仔冻奶茶 💰17 (👅: 8.5/10)樽仔冻奶茶系呢间既招牌,但只有冻奶茶无热奶茶,无埋甜度无得
呢间熟食既招牌系樽装奶茶同西多士,价钱贴地。
1️⃣ 西多士 💰27 (👅: 8.5/10)
炼奶呢个配搭好新颖不过钟意食开花生酱既就会唔惯同未必钟意。
2️⃣⃣ 蛋牛包 💰18 (👅: 8/10)
外面既包皮已经烘过,食落好似汉堡包既面包皮,包非常松软。
3️⃣ 樽仔冻奶茶 💰17 (👅: 8.5/10)
樽仔冻奶茶系呢间既招牌,但只有冻奶茶无热奶茶,无埋甜度无得拣。
饮落口感几滑,觉得茶味同奶都平衡,同平时系出面要加冰既冻奶茶唔同(金凤茶餐厅都系出名唔加冰),奶味会重过茶味小小,可能64比例,所以系偏甜小小,觉得会系易入口,不过奶茶都系好睇个人口味,钟意奶茶可以试下岩唔岩自己口味。
4️⃣ 两并面 (沙嗲牛肉餐肉)💰33 (👅: 7/10)
唔食招牌,食落普通,因为等其他野食等太耐所以叫,唔太推介如果唔系真系好肚饿。
牛肉无好沙嗲,份量系足够,汤无好特别沙嗲同好饮,面有惊喜因为系用丁面。
🌟钟意食西多既都系非常推介去试,我个人好钟意呢种煎既又用炼奶既西多,不过岩唔岩个人口味就真系要自己试完先知。
而奶茶都系推介,虽然我平时饮热奶茶多,不过呢个冻奶茶都岩我个人口味,本身钟意D奶味重D。
不过呢间太出名,放假要有心理准备排下队。
👅味道: 8.5/10
🍴环境: 6.5/10
💰消费: 56 (服务费: NA)