2010-04-12 80 浏览
金峰可以话系我家附近唯一一间粥面店,所以每到假期早上都大排长龙,而且轮候时间同喺酒楼等饮茶不遑多让,所以而家我已经改变策略,只会在黄昏该店舖临关门前半小时才去购买。一直都有网友批评此店的事头婆态度欠佳,虽然我未受过佢气,不过都在门口排队时见佢规定啲客要点坐点坐,所以我都怕咗堂食,只会买外卖回家。但有时早上买外卖也不好受,排完一轮买嘢食,又再排一次等攞食物,独市生意就系咁啦,鬼叫无竞争对手咩。今晚屋企煲咗猪骨粥,咁当然要买啲炒面、油器嚟送粥喇。炸俩 ($10) --- 虽然夜晚食无朝早咁脆,但都算唔错,可点甜酱或麻酱同食,始终粥店出品,点都做得出色过酒楼。银芽炒面 ($8) --- 炒面加咗芽菜,非常爽口,比对面利苑嘅炒面好吃,当然亦都油腻一点,始终利口唔利福。油条 ($6) --- 好脆,不过好油,用嚟点粥食好过就咁食。呢啲油腻嘢虽然可口,但只可间中吃,满足吓口福之欲。另呢度每日会轮流有一款粥品做特价,$19 嘅粥会减到 $16, 一试无妨。
今晚屋企煲咗猪骨粥,咁当然要买啲炒面、油器嚟送粥喇。

炸俩
银芽炒面