2020-07-09
一直好钟意食鱼面,但制作应该好花功夫,所以系香港可以食到鱼面既地方已经买少见少。最近见到旺角有间专门食鱼面嘅餐厅好高人气,所以一于试下!当日1点黎到,但已经满晒人,门口仲有好多人等位,我地都等左一阵先有位。鱼之恋浓鱼汤鱼面 $72钟意食鱼既一定要点依个,全部𩠌都系鱼既制品,有鱼皮饺、鱼蛋、鱼片头、鱼腐、鱼肉春卷、墨鱼春卷,好丰富。而面就拣左鱼面,鱼肉比例有70%咁多,少啲淀粉质,食得饱肚又无咁易肥!鱼面质感好弹牙,有啲似变左条状既鱼蛋。汤底唔腥,好清甜!另外,鱼辣酱用黎点啲𩠌都好正,有啲咸香味又有少少辣,好香!避风塘鸡翼拌鱼乌冬 $72鱼鸟冬既鱼肉比例得50%,但口感食落比较烟韧,酱汁用左芝麻酱,夏天食好开胃。鸡翼有4只咁多,同人share 食会好啲。渔人乐脆 $58平时炸薯条同蕃薯条就食得多,餐厅好特别咁将鱼春卷同墨鱼春卷切成薯条状,鱼肉春卷外皮香脆,好浓鱼味,不过墨鱼条炸得比较干身,但蕃薯条几好食,好甜,再点埋黑松露沙律酱好正。Fish Nachos on the boat $68一款好特别既fusion菜,将炸鱼皮取代左墨西哥脆片,鱼皮连埋芝士一齐焗,口感好丰富,鱼皮香脆但又食到
鱼之恋浓鱼汤鱼面 $72
避风塘鸡翼拌鱼乌冬 $72
渔人乐脆 $58
Fish Nachos on the boat $68
一款好特别既fusion菜,将炸鱼皮取代左墨西哥脆片,鱼皮连埋芝士一齐焗,口感好丰富,鱼皮香脆但又食到芝士既咸香味,再加埋牛油果酱一齐食好清新!