上个星期五,我同太太决定去一间葡国餐厅食晚饭,之所以选择呢间,主要系因为佢哋免开瓶费。话说回来,呢间餐厅嘅食物真系不错,而且系一个家族经营嘅生意,有葡国血统。呢间葡国餐厅位于香港嘅汕头街,喺一栋旧楼度。一开始见到楼外观陈旧嘅时候,我哋都有啲担心。但系踏入餐厅之后,就发现里面装修非常有特色,彷佛去咗一趟葡萄牙旅行。一坐底waiter 即过嚟,第一句问有冇带酒嚟 XD当晚大约九点,我哋准备走嘅时候,突然间餐厅有个live band表演,真系好有惊喜!虽然当晚餐厅啲客人唔系好多,但菲律宾singer 带到气份好好,大家都非常投入。喺香港嘅餐厅,我哋第一次试到呢种经历。餐厅老板都走出嚟唱咗一首张国荣嘅"追",同大家分享三年疫情终于挨过去,真系好不容易。听到老板嘅分享,我哋都觉得好感动,同时亦为呢间餐厅嘅坚持同努力感到佩服。总括嚟讲,呢一晚我哋度过得非常尽兴。不但品尝到美味嘅葡国菜,仲有惊喜嘅音乐表演同独特气氛。我哋一定会再去呢间餐厅,同时都推荐比大家去试试。希望大家都可以喺度拥有一个难忘嘅晚上!
  • 烧猪