2016-10-02 439 浏览
弘 ( CHIRASHI ) 餐厅主打日式丼物, 所以专登嚟到试吓有D咩咁好食.而铺头入面坐位唔多, 夜晚都会有唔少人在外等, 不过每一枱都有限时间, 所以不会等太久. 而数到主打一定是大大碗同几乎满泻, 喺香港冇咩地方供应嘅 ” 二段丼 ”.为咗庆祝之前嘅母亲节, 佢哋亦都推出咗一D唔同嘅期间限定丼同料理, 其中一款叫蔷薇二段丼, 系用吞拿鱼做出嚟嘅玫瑰花二段丼. 二段丼分两层, 上下均有多多嘅饭同蓝鳍鱼生. 上层系主打, 用大块鲔鱼砌成大大朵嘅玫瑰花, 颜色同质感已经令到我眼前一亮, 好开心. 而下层亦都唔差, 中间只温泉蛋, 生熟度Ok, 蛋黄半流心, 另外亦都海胆吞拿鱼腩蓉饭.而因为我自己唔系太食生嘢, 我只系嗌咗个炙本海鲜丼. 材料都好新鲜, 三文鱼, 火炙赤鲷, 间八同带子. 三文鱼腩肉质肥美, 火炙后更锁住鲜味, 脂肪半溶, 鱼油溅出, 至极满足. 带子外香内嫩. 而另外赤鲷同间八都唔错, 入口亦鲜甜.呢两款丼, 不论卖相及味道都是俱全.另外我同我朋友各点咗一杯时日特饮,一杯系 ” 甜蜜蜜 ” , 一杯系” Chirashi “ . 前者充满水蜜桃莓嘅香甜嘅伪香槟, 后者

呢两款丼, 不论卖相及味道都是俱全.

另外我同我朋友各点咗一杯时日特饮,一杯系 ” 甜蜜蜜 ” , 一杯系” Chirashi “ . 前者充满水蜜桃莓嘅香甜嘅伪香槟, 后者嘅特点系会变色. 两杯都系非酒精饮品, 系小朋友口味.

服务好好同好有礼貌, 呢一餐真系好满足.
2016-05-09