玉庭

Jade Pavilion
餐厅: 玉庭
资讯:

2019-09-10 2931 浏览
在往上水的地铁上,遇上了同事K,佢问我去边。我说到沙田食饭,佢个样堂左吓左一跳,然后得啖笑。住大围嘅佢话,沙田基本上系美食沙漠,有乜原因要喺北角走到入去食饭。虽然新餐厅多,但系冇乜特别,全部都系走马看花,如过眼云烟。佢个样百思不得其解之际,我再话佢知我去为咗一个酒店中餐厅嘅得奖菜式后去,那一刻嘅神情,佢就好似听到搽牛眼泪可以见鬼一样。因为荣获 2019 香港国际美食大奖才来?也不是这个原因,其实之前来过几次,说真每次食完后,感觉也超值而又好食,我和几个朋友就如铁粉一样。特别系人又不太多,往往有宁静环境又可以食到美食,又点会不来。特别今晚朋友写了几个又新又特别嘅菜式,如果今晚要有个主题我会说是由头到尾都是名贵吧,一齐睇下有乜特别。山海传说呢个名绝对有非常的意境,集合三款清爽开胃的创意前菜,包括弹牙爽口的鲜鲍鱼佐以青辣椒酱、花雕话梅濑尿虾配鹅肝酱和桂花清香的鲜淮山蓉,听个名都够特别。濑尿虾配鹅肝?呢个咁实验性嘅组合听好似麻麻,但吃落又不错。鲍鱼和青辣椒酱?那股野性我相信不需要多介绍。当中鲜淮山蓉点整都好,加上桂花香,仲杀死人。原个椰皇炖鲍鱼花胶汤,我相信冇得投诉,只要你喜欢鲍鱼同花胶,加上
在往上水的地铁上,遇上了同事K,佢问我去边。

我说到沙田食饭,佢个样堂左吓左一跳,然后得啖笑。

濑尿虾配鹅肝?呢个咁实验性嘅组合听好似麻麻,但吃落又不错。

鲍鱼和青辣椒酱?那股野性我相信不需要多介绍。

当中鲜淮山蓉点整都好,加上桂花香,仲杀死人。

原个椰皇炖鲍鱼花胶汤,我相信冇得投诉,只要你喜欢鲍鱼同花胶,加上椰皇燩过之后,每一口饮到都是精华,可能你会话一餐食咁多鲍鱼使唔使咁名贵?但讲真,咁平咁抵食,点都食餐好,及时行乐吧。

今晚我地来主要目的系呢个金盘戏游龙,这个赢得2019 香港国际美食大奖 (现代中式热盘烹调 - 虎虾),配上炸得金黄酥脆的炸馒头,再严选原只 6 头越南虎虾肉,配上黑椒忌廉汁和新鲜青花椒,呢个看似平凡的菜式却令我有深刻印象,特别系个只虎虾,无论虾嘅质素同个烹调手法都系首屈一指。卖相也好,怪不得攞奖,也令我哋不枉此行。

脆皮千层糯米猪绝对是人人喜欢之作,上场气势赢哂,当然呢个菜你会想起的是季季红,但这里的更胜一筹,千层糯米猪的外皮烤得正好,脆得来可口又香,里面有糯米、瑶柱及樱花虾,口感与层次都很鲜明,特别家加左樱花虾之后,仲特别,至少是个在外边吃不到的脆猪经验。

个人来说很少吃到玫瑰熏焗龙趸扒这个配搭,也令今晚个主题突然变得温柔一点,以香气迫人的玫瑰花瓣熏焗大大块的特级深海龙趸扒,鱼肉在熏焗下吃到的是淡淡幽香,不会是那种强烈死香的香薰感觉,以金箔点缀,更显高雅的感觉,女士就最适合。

食咗几个比较口感特别的菜,来个素菜吧。荷塘月色将时令的冬瓜与南瓜球化为一片的荷塘色彩,彷如真实情景般,再配以新鲜莲子与百合,加上少用的甘笋杏汁,口感更特别,虽然个样冇头先咁靓,但因为素菜,合理嘅。

来到相反较为男性化的慢煮黑醋安格斯是我另一最爱,选择了最好最多肉汁的位置,以美国安格斯厚切牛扒来做主角,用上镇江香醋慢煮 4 小时后,牛肉的鲜味直头系表露无遗,而且每口都咬出其醋香和肉香。

窝烧鲍鱼鸡粒炒饭相对最普通,不过,非战之罪,只不过前面的食物太过多惊喜,这个咬得太饱食,comment 也不公平,其实炒得很好,完全超过预期。

千丝万缕炖燕窝外表又系一绝,在吃完多道精美菜式之后,还可以吃到个咁有质素而有漂亮嘅甜品,你话值得放工后由北角来到沙田食返餐晚饭吗?

本来,第日再见到那位同事,我想俾返啲相佢睇,不过,正如如果你要特登搽牛眼泪先至见到鬼咁肤浅,就代表其贪吃的智慧有很多吧,那何必对牛弹琴呢?

玉庭
沙田白鹤汀街8号帝都酒店1-2楼