2022-05-26 188 浏览
放假安排了照胃镜,好彩有人陪,搞掂之后当然要食下好野,毕竟十几个钟冇食过嘢,食好少少系常识。由于要安排喺尖沙咀整嘢嘅关系,最后锁定K11 Musea,但可能时间太早嘅关系,选择唔太多。本来想试之前的YumMee,但竟然佢而家Crossover左王家沙做主题店,好奇之下,入去试吓。餐厅嘅枱好似密左,但系装修咗靓咗好多,中间有一个好靓嘅粉红色嘅树,当场少女心爆发。先来个招牌蟹粉小笼包,老婆话要点呢个,当然要遵命。趁热食,蟹粉味够浓,肉质鲜而饱满,皮唔算厚,做得好好。上海担担面,点了唔辣嘅版本,由于照完胃镜嘅关系,唔可以食啲太刺激嘅嘢,之前YumMee嘅面做得好好,唔知系咪同一班厨房嘅人,呢个面嘅质素都有啲特别,花生酱味不太浓,亦都唔会食到非常之饱嘅感觉。听佢哋嘅同事介绍,呢排佢哋新出左热锅系列,好多种唔同嘅选择例如酸菜鱼,水煮牛,水煮鱼等等,全部锅上热辣辣。有大小两种,我们唔算太肚饿,叫了个小的,但系都有成十几件鱼,美中不足系有啲位有骨,唔够完全无骨件件呑嘅爽皮。辣度酸度都够,而且有好多酸菜,另外仲有幼嘅薯粉,如果食粗薯粉,应该开心好多,以呢个场地,呢个环境格局,$228好抵食。尾声点个甜

尾声点个甜品,奶黄小麻球,即点即整,好脆嘅外脆,芝麻炒得劲香,奶黄有流心效果。

悠闲吃足两小时,咁样放假先似样。