2019-10-05 473 浏览
日期:10月4日人数:3人之前揾嘢食𠮶阵,已经知道有呢一间餐厅。睇到其他人影既相,觉得好有趣,一直都好想试。终于同埋两个同事一齐来食咗个lunch。Lunch Menu已经由之前嘅鱼虾蟹模式变咗另一种全部都系香港电影名嘅菜单。我哋叫咗‘蒸武门’、‘烟脂扣’、同埋‘大只卤’。餐汤系红萝卜粟米中汤,餐包系烧腩卷。烧腩卷里面嘅烧腩肥瘦适中,配合松软嘅中式面包同埋少许蔬菜丝,成个包肥而不腻。‘蒸武门’ 系笼仔荷叶豆腐蒸鱼片,鱼片同豆腐都切得好薄,所以蒸出嚟都好滑。‘烟脂扣’系铁板黑椒牛面肉。牛面肉非常腍,黑椒汁惹味 (个人觉得可以俾多d),配菜就系杂菜同波浪纹型薯条,同一般茶记一样。‘大只卤’系卤水猪软骨陈村粉。猪软骨大大嚿,但肉都炆得好腍,系符合‘大只’两个字,又几好食。三个套餐份量适中,卖相都好好。糖水冰冰凉凉,甜甜地几好食,为lunch画上句号。餐厅嘅装修系怀旧香港风,坐得都够舒服。播出70-80年代粤语歌曲,营造到怀旧嘅气氛。服务同卫生都好唔错嘅,加埋位处中环,所以价钱就会贵左少少啦,不过都尚算可以接受。
日期:10月4日
人数:3人