2022-01-06
💮之前同树熊讲好咗想试吓呢间台湾菜《灯笼卤味》,听讲话好多人排队🚶🏻,今日熊妹做完面之后就早啲过去排队攞位啦。📌旺角呢间系分店,位置喺朗豪坊4楼以前《池记》云吞面嘅旧址。📌红红嘅大灯笼🏮悬挂喺门口位置做装饰,未嚟过嘅人一定认得呢间就系《灯笼卤味》啦!📌夜晚大概七点三嚟到,都排第🥇㖞,咁唔算好难排姐。大概七点半就入得,店铺唔算好大,二人枱四人枱都排得密密麻麻,枱与枱之间就零距离,用块隔板隔一隔又一张二人枱,感觉有点狭窄同压迫,讲野都唔敢大声。📌餐牌都几台式,主打卤味车仔面,另外仲有好多台湾小吃,同特式台湾特饮。📌期间朗豪坊限定「豪豪」吃二人套餐,包招牌灯笼卤味面🍜、两款台式小吃🍢同两杯台式饮品🍹,价钱为$198,抵㖞!招牌灯笼卤味,$198招牌灯笼卤味都包含多款卤味𩠌菜,有蹄膀、猪耳朵、甜不辣、花枝丸、百页豆腐、高丽菜同杏鲍菇,另外再选一款面底,树熊系公仔面王,当然选择王子面。真系几大一碗,二人份量系足料的,款款材料份量都多,味道都好浓卤味,而汤底都系卤水汤,变成啖啖都系卤味,食几啖就滋味,食多几啖就感觉盐分超标🧂,愈食愈咸,咸到有点吃不下去。人气爆浆葱抓蛋饼 - 芋泥肉松台湾手抓饼🌯系
台湾手抓饼🌯系台湾嘅著名小食,其实就系酥皮饼入边再摆啲咸嘅馅料,包住嚟食。
少少甜嘅芋泥馅料份量都几多,仲有咸咸甜甜嘅肉松,爆晒馅嘅馅料真系好吸引。
手抓蛋饼加咗蛋🍳叠底,饼皮脆脆有少少蛋香,好饱肚嘅一款小食。
树熊系香肠怪,任何肠型都岩食,餐餐食肠都无问题。
台湾热狗肠系好味的,带点腊肠的甜味又有香肠的口感,虽然系腌制垃圾食物,不过真系好惹味,食物不嬲愈垃圾就愈好味喇。
大食怪树熊系度就梗系唔够食,叫多个小食塞饱佢个肚先。
好大一碟㖞,盐酥鸡🐥就咁睇都有十几廿粒,热辣辣啱啱炸起好酥脆,炸皮外面沾上盐粉,炸皮入面充满鸡肉粒,真系好香口嘅一款小食,抵食。
熊妹钟意饮绿茶,树熊钟意饮红茶。柚绿茶清得来又有柚子果酱嘅柚子皮同甜味,唔系得绿茶咁苦涩。蜂蜜凉支红茶就预咗会甜啲,啱晒钟意饮甜嘢嘅树熊。
📌整体来讲,系典型嘅台湾美食,有小食又有面,仲有台湾特色饮品,价钱都正常,唯卤味比较咸咗啲,可以试吓其他散叫小食,唔一定叫二人餐套餐局限左。
📌装潢同氛围都怖置得几台湾feel,仲要不断播放著台湾著名歌手的经典歌曲🎵🎶,周杰伦、五月天、林俊杰、F.I.R.等等首首金本名曲真系耳熟能详,好似播紧自己个playlist咁,当飞左转台北🇹🇼。