2015-01-31
一次过玩完嘉年华+摩天轮!我同肥髀都散晒!仲非常肚饿!在最近ifc揾食,见呢间食物几特别!不过要揾到上去平台花园嘅电梯都几难,我在ifc前后要问两个职员自揾到(不过商场好细心,职员总有一个响左近)去到门口,个玻璃屋已经好吸引,见入面几满,都担心会无位(星期六无订位)好在店员话只要9时交枱都有二人枱(当时7时半)我都唔系倾偈!所以无问题!被安排坐近门口一张二人枱,枱与枱好密,基本上成餐饭我都听住隔离枱两个人倾偈!楼底好高,所以人多都唔嘈杂,灯光昏暗(影食物相要开闪光灯,好唔好意思)枱面有烛光!装修简洁唔花巧!欣赏餐具除刀叉之外有比埋木筷子(唔系即弃筷子)可能佢嘅食物带啲东南亚风!我一向钟意用筷子多啲(连食薯条都用筷子,唔会叉断好方便)我稳阵一早睇定食家推介,食物选择唔算多!全英文餐牌,菜名好详尽英文介绍!Crispy Fries($68):即叫即炸,热到辣咀,薯条外脆内软,重要好干身,重薯味,用个迷你炸篮上菜好特别,不过薯条唔系主角!个松露沙律酱先至系卖点,好滑好香松露味,配薯条食绝配!食到停唔到口!连平时坚持唔点酱嘅肥髀都点酱食!Rice Paper Roll($108):好特别,米纸
我稳阵一早睇定食家推介,食物选择唔算多!全英文餐牌,菜名好详尽英文介绍! Crispy Fries($68):即叫即炸,热到辣咀,薯条外脆内软,重要好干身,重薯味,用个迷你炸篮上菜好特别,不过薯条唔系主角!个松露沙律酱先至系卖点,好滑好香松露味,配薯条食绝配!食到停唔到口!连平时坚持唔点酱嘅肥髀都点酱食! Rice Paper Roll($108):好特别,米纸包住烟三文鱼、虾、红菜头、香草!香草味道好重,不过好钟意九层塔香味!好清新!我以为肥髀会唔钟意,点知佢又食! Beef Burger($148):卖相靓,牛肉汉堡我要5成熟!不过出来好像over了!有肉汁但比较硬!面包煎过松软,索晒肉汁好味!最惊喜反而系伴碟嘅酸菜,好爽口酸味清爽!清减晒牛肉嘅腻,沙律以带苦味嘅菜为主,配清新柚子酱食!好味! Lychee & Rose Twist($52):样子好靓,荔枝味清新,茶味清爽,带点柠檬酸好味!解腻一流!
食物唔错,服务更令人感动,店员好勤快,有礼兼亲切!我两人个大袋!店员攞个手袋挂枱勾比我,又帮肥髀放好个好占位嘅汽球伞!今餐食得好顺心!