2018-11-09
知道左高铁站开咗春水堂后,一直心思思想买番杯重拾喺台湾时饮过嘅味道。今日终于忍唔住去买左一杯嚟回味一下! 春水堂嘅魅力就系,我一同同事讲我今日会去春水堂,听到嘅同事即刻举手要搭单🙋🏻♀️🙋🏻♀️🙋🏻♂️😂下昼1:15去到春水堂,可能啲人未食完饭,冇乜人排队!等左三个字左右就有得攞野饮喇!春水堂唔似得而家新兴嘅台式饮品店会迎合香港人挑剔嘅口味可以拣少糖/半糖/微糖...对于冰量同甜度,佢都有佢自己嘅原则:甜度- 所有饮品只可以拣 少糖 或 无糖买左4杯饮品: 一杯热铁观音奶茶 ($27) 少甜一杯冻胚芽奶茶加珍珠 ($27+$5) 少冰少甜两杯冻珍珠奶茶 ($27 x2) 原味铁观音奶茶 少甜- 味道:茶味浓!👍🏻奶味就相对少啲。钟意茶底浓嘅朋友会钟意!少甜左依然好甜😅(喺其他台奶店,我饮开微甜,既然无得微甜,本想走甜,但店员唔建议我走甜。可能怕铁观音茶底得苦啩?)个人觉得,饮落其实同其他铁观音奶茶嘅味道好似差不多🙊🙈而另外三杯同事嘅评语系: - 细珍珠好正,好味,珍珠好咬口而唔太韧- 少左冰都好多冰,唔走啲冰应该半杯都系冰!有趣嘅系原味𠮶两杯,同事话啲冰溶左,味道就刚刚好,唔会好甜!原
对于冰量同甜度,佢都有佢自己嘅原则:
甜度- 所有饮品只可以拣 少糖 或 无糖
买左4杯饮品:
一杯热铁观音奶茶 ($27) 少甜
一杯冻胚芽奶茶加珍珠 ($27+$5) 少冰少甜
两杯冻珍珠奶茶 ($27 x2) 原味
铁观音奶茶 少甜-
味道:茶味浓!👍🏻奶味就相对少啲。钟意茶底浓嘅朋友会钟意!
少甜左依然好甜😅
个人觉得,饮落其实同其他铁观音奶茶嘅味道好似差不多🙊🙈
而另外三杯同事嘅评语系:
- 细珍珠好正,好味,珍珠好咬口而唔太韧
- 少左冰都好多冰,唔走啲冰应该半杯都系冰!
原来俾半杯冰你系有用意咖!😂
价钱: 算抵!其他台奶店,闲闲地都要成三十几蚊,宜家$27就饮到一杯台奶,系几抵嘅!