2020-07-06
两星期前已经在Chope预订好今日的下午茶.相信因为系weekday所以容易预订. 未入座已经在外面狂影相因为餐厅是一个Blue Box实在太特别了. 我哋被编排到餐厅最入面好似VIP Room嘅位置. 个人觉得出面玻璃房嘅感觉好唔同. 房入面大约有六张二人枱同一张六人枱比较清静连个Menu都美轮美奂😍点了2人tea set. 另加$20 选Tiffany Blend Tea. 第一层系甜点. White Peach Panna Cotta 非常滑溜. 粒🍓是惊喜, 入面系士多啤梨忌廉mousse, 加上淡淡的杞子味, 好新颖的味道。其余味道一般. 不过重点系成碟甜点都唔会太甜. 没有过腻感觉. 中间𠮶层系咸点. 每件都好精致,日式鲜虾铜锣烧和脆炸意大利饭大胆尝试, 样样也好美味.底层系柠檬scone 加 Madeleine. Scone 是🍋罂粟籽. 又脆又松超好味. 回头之作.其他地方食唔到呢种清新的scone. 个人不太喜欢Madeleine所以觉得味道麻麻。总结系性价比高,比一般五星酒店下午茶特别, 环境幽雅,侍应服务水准高试过之后会想再返去食. Fans 打咭必去。
连个Menu都美轮美奂😍