2017-10-16
朋友请食升职饭,拣左呢间佢之前试左觉得好正嘅中菜餐厅请我试试。餐厅装修同布置都好典雅别致,古典得黎又带点现代感,睇到啲餐具就知,有碟、红酒杯,又有中式茶壶同筷子,大厅仲有一大幅酒墙,添加气派。朋友落左order之后,侍应立即送上茶水,为各人斟上。好快嘢食上枱啦!首先系个冷盘,花雕醉乳鸽($180)。平时食花雕鸡就食得多,花雕醉乳鸽真系第一次食!乳鸽较鸡肉嫩滑,而且都好多肉架!满满花雕香味,出色!跟住系怀旧八宝鸭($580)。八宝鸭大大只涨卜卜,入面塞满各种材料,包括元贝、咸蛋黄、莲子、栗子、金华火腿等,各种材料煮得软淋入味,与鸭肉、鸭油的香气融为一体,色香味佳全!再黎多个清汤萝卜和牛($360)。呢味似系高级靓料版清汤腩,萝卜软淋入味无渣,牛腩一啲都唔韧,充满牛味,汤清澈透明,但味道非常浓郁!最后黎返个榄菜肉碎炒饭($180),饭炒得干身粒粒分明,榄菜同肉碎份量几乎同饭粒一样多,非常足料,整个炒饭非常出色!最后要赞赞呢度啲服务,真系好殷勤好贴心,适时会帮你加茶、换碟,仲会用心介绍menu同嘢食👍🏻
朋友落左order之后,侍应立即送上茶水,为各人斟上。
好快嘢食上枱啦!