餐厅: The Chinese Library
资讯:

餐厅位于正门左面一楼💁🏻‍♀️ 大馆入面保留咗以前嘅面貌,沿住旧式楼梯行上去,好似穿越时空咁,好有复古味道🧞‍♂️上到一楼会见到截然不同嘅风貌,隔离statement 酒吧映入眼帘,穿过酒吧门口转左就系The Chinese Library!虽然呢度系食中菜,但装修设计非常之英伦风,整个餐厅主要用咗高贵嘅灰色,配上墙身同椅背嘅纹理,以及柔和嘅灯光,显得雍容华贵。但一坐底,掂一掂张枱,咁油咁痴立立,就算叫侍应过黎抺完枱都系无分别😅 同埋佢哋只抺无餐具餐牌放置嘅地方,衞生方面真系要改善一下!Openrice 订座精选晚市套餐有免费北京烤鸭,追问之下,原来只系套餐烟熏京鸭卷可以无限添加,无得叫佢哋个新鲜烤鸭食😕 而侍应都话唔系即切系无咁好食架!个人觉得餐厅直接写无限添食烟熏京鸭卷会好啲,免得有误会。见到隔离枱食即切北京烤鸭真系流哂口水呀!😖我哋最后照叫番佢哋个餐White Truffle Golden Menu $588/每位餐牌有几个位要留意返:⚠️部分菜式有打星星系可以选择即磨白松露喺个𩠌到,咁当然每一磨都系有额外收费,仲要系时价,佢餐牌上写喺最底,到上菜问我哋加唔加时亦都无温馨提示价钱。⚠️部

餐牌有几个位要留意返:
⚠️部分菜式包咗入餐牌到但有写明要另外加钱,我哋都有加$88 叫咗份叉烧,酸菜星班片就无加到
⚠️另外可以加钱任饮三款酒之一,丰俭由人,因为我哋本身都唔饮得多,所以叫咗最平$100/位,气泡酒正正常唔会难饮得去边,平平哋过吓酒瘾

❤️ 法国鹌鹑烧卖 赛螃蟹鳕鱼饺
法国鹌鹑烧卖 赛螃蟹鳕鱼饺
又系行fusion 路线嘅通病,热嘅三文鱼籽真系好腥,点解间间都咁玩,暂时未食到间系好食嘅!😬 但佢嘅鳕鱼饺几弹牙做得唔错,不过味道同出面中价路线饮茶差唔多质素。
好食度:⭐️⭐️  (2/5)

❤️ 烟熏京鸭卷
烟熏京鸭卷
个卷皮好重碱水味,好似食紧啲化学嘢落肚咁,重到我完全无理到个鸭膻唔膻,酱汁浓唔浓,因为呢啲已经唔再重要,个皮已经令你无再想食第二旧嘅冲动,更加唔洗再谂任唔任食😶
好食度:⭐️  (1/5)

❤️ 烟熏四喜素卷
烟熏四喜素卷
烟熏四喜素卷
出面块腐皮好好味,入面有冬菇丝,甘笋丝同笋丝,食落虽然清淡,但各样食材都几夹,食完腐皮嘅香味仲留喺个口度👌🏻

❤️ 毛牛肉
毛牛肉
我睇英文餐牌系写住 “wrapped in lotus leaf”,但上枱一块叶都无,连名都系只供参考.....😗 牛肉同瓜菜切得好幼细,好挂到啲四川辣油,系几香辣惹味,不过同喺四川店食差唔多。
好食度:⭐️⭐️✨ (2.5/5)

❤️ 殿堂叉烧 (另+$88一份)
殿堂叉烧
食头几道𩠌时都几后悔加钱叫叉烧,但个叉烧居然系全晚嘅高潮,口感松化,肥瘦适中,出面微焦,加上微甜嘅蜜糖,令人喜出望外!😜
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

❤️ 鱼蓉羹(位上)
鱼蓉羹
鱼蓉羹
口感有啲似食紧鱼粥,佢都几多鱼肉,都几绵,几饱肚。
好食度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)

❤️ 豆酥蒸北海道大元贝
豆酥蒸北海道大元贝
豆酥蒸北海道大元贝
元贝都好大个,口感弹牙,但鲜甜味欠奉,下面有啲陈村粉,但吸唔到汁嘅精华。食完对呢道菜无咩印象🤔

❤️ 葱油脆皮鸡
葱油脆皮鸡
卖相吸引!鸡皮酥脆又薄,肉质都算嫰。经过爆香嘅葱释出迷人香气,同脆皮鸡真系完美嘅配搭!
好食度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

❤️ 酸菜星斑片 (另+$198一份)
因为知食唔哂所以无加。

❤️ 蛋白脆米素菜炒饭
蛋白脆米素菜炒饭
炒饭炒得好香口,粒粒分明亦够干身,再加上面头嘅脆脆,令口感更加有层次。
好食度:⭐️⭐️⭐️✨  (3.5/5)

❤️ 鸡汁白象牙
鸡汁白象牙
白芦笋太淋,个口感好差,个鸡汁同个芦笋都唔系咁配合到。
好食度:⭐️⭐️ (2/5)

❤️ 柚子冰粉配朱古力米糍
柚子冰粉配朱古力米糍
呢个又有番啲惊喜,好似食紧好滑溜嘅啫喱,加上少少花奶唔会太甜,但又令味道唔会太单一,食落有更多嘅变化。朱古力米糍,朱古力味浓,少甜,好烟韧😋
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

餐厅推荐度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)
以食中菜黎讲,呢间价钱唔算平,同埋我哋呢度加啲人钱𠮶度再加啲钱,埋单都觉得几贵!🤑 不过环境系舒服嘅,但服务同衞生可以再做好啲。
2020-10-29
殿堂叉烧