2024-11-14
《滩五乡 - 湾仔》停左写食评好一段时间,原因系折埋左自己一排。呢排出返黎,一约人就遇到好野!湾仔曾经有段时间系我最初去嘅地方,唔入D巷仔都唔知开左好野,成个外观好似去左日本咁!11月开始冇咁热,就仲有埋露天位俾你一路食一路吹风!完全有预感呢间会成为我日后经常饮野吹水嘅优先选择!呢间野系居酒屋,以食串烧为主。今日咁岩Lunch黎就有set食,午市定食$138起都算亲民,呢个价食到日本厨师主理烧物,真系唔贵。今餐食完我同朋友都话一定要揾晚黎食串烧!经理见我地撞入黎,都知我地系第一次黎。信心满满向我地介绍呢度个我即烧鳗鱼好出名,我坐bar枱望住佢烧和牛又烧鳗鱼,工夫呃唔到人。所以我地就二话不说决定左,要一个蒲烧鳗鱼丼定食($268)同一个日本和牛牛扒定食($328)。我最钟意见到乜就食乜,我信自己对眼!香港地食鳗鱼如果唔系即烧,好多味道都一式一款。关东风,软身,重甜酱油味。呢度,你会食到佢轻手d,因为即烧,可以做到白烧鳗鱼果种弹弹地嘅口感,面头仲有焦脆。唔系平时百几蚊果d鳗鱼饭俾到你嘅水准。而个饭都做得非常好,唔好太软,粒粒分明又吸汁!完全系惊靘到我,好少系香港食到日本味道嘅鳗鱼饭。呢个野
停左写食评好一段时间,原因系折埋左自己一排。呢排出返黎,一约人就遇到好野!湾仔曾经有段时间系我最初去嘅地方,唔入D巷仔都唔知开左好野,成个外观好似去左日本咁!11月开始冇咁热,就仲有埋露天位俾你一路食一路吹风!完全有预感呢间会成为我日后经常饮野吹水嘅优先选择! 呢间野系居酒屋,以食串烧为主。今日咁岩Lunch黎就有set食,午市定食$138起都算亲民,呢个价食到日本 厨师主理烧物,真系唔贵。今餐食完我同朋友都话一定要揾晚黎食串烧!经理见我地撞入黎,都知我地系第一次黎。信心满满向我地介绍呢度个我即烧鳗鱼好出名,我坐bar枱望住佢烧和牛又烧鳗鱼,工夫呃唔到人。所以我地就二话不说决定左,要一个蒲烧鳗鱼丼定食($268) 同一个日本和牛牛扒定食($328)。我最钟意见到乜就食乜,我信自己对眼!香港地食鳗鱼如果唔系即烧,好多味道都一式一款。关东风,软身,重甜酱油味。呢度,你会食到佢轻手d,因为即烧,可以做到白烧鳗鱼果种弹弹地嘅口感,面头仲有焦脆。唔系平时百几蚊果d鳗鱼饭俾到你嘅水准。而个饭都做得非常好,唔好太软,粒粒分明又吸汁!完全系惊靘到我,好少系香港食到日本味道嘅鳗鱼饭。
呢个野坦白讲,个卖相比鳗鱼差了不少。初初期望都唔大,入口有惊喜!讲真和牛我食好多,其实来来去去都系几款,但呢个和牛志不在肉质,而系厨师嘅技术。 和牛扒果个焦香,唔只系油香。而系肉香。呢个有赖 厨师对件牛嘅理解,用咩火先可以做到保留肉质嫩滑而表面有梅纳反应。佢有柚子胡椒、竹炭盐、岩盐同炸蒜片俾你自己拣黎配,我推竹炭盐,唔会太咸,淡淡的提味。呢间湾仔友一定要book mark!