2014-10-21
本人嗜茶,尤对抹茶食品趋之若鹜,知道鸿星集团旗下抹茶概念店-京都抹茶屋喺将军澳中心有分店,特意一探虚实。 餐厅采开放式坐位,处于商场中,只以矮屏分隔,外卖窗口同厨房部份同同集团八重樱锅屋共用。餐厅外布置及身玻璃饰柜,放满食物模型,琳琅满目,令人食欲大增。 正值下午茶时间,喺有限选择下点咗亲子丼,再跟餐叫抹茶奶昔,另点京都宇治抹茶卷蛋。朋友点咗黑芝麻牛奶寒天窝夫同冻LATTE。点完餐,侍应奉上两杯绿色液体,一呷之下,只能称呼为绿茶味水!茶味若有若无,令我即时倒抽一口凉气! 希望其他食物有惊喜。亲子丼$38中规中矩,普通鸡肉蛋饭,只满足到饱肚嘅目的,唔难食。抹茶奶昔$32(跟餐八折)雪糕同奶昔都系有茶味无茶香,仲要雪糕上枱时而变成比萨斜塔,流落杯边 ,稍一不慎真系成手都系 黑芝麻牛奶寒天窝夫$45上碟时材料各据一方,好似方太教煮𩠌展示材料咁,完全睇唔出系一个整体!!味道平平,不值一提。 京都宇治抹茶卷蛋$15睇相颇吸引,但幻想美丽,现实残酷。蛋卷粗鞋,毫无抹茶味道,忌廉死实,红豆未煮够时间,兼啖而无味,买圣安娜都好食过佢。 冻LATTE$17.5(跟餐半价)做型尚可,但啡底系
本人嗜茶,尤对抹茶食品趋之若鹜,
亲子丼$38
中规中矩,普通鸡肉蛋饭,只满足到饱肚嘅目的,唔难食。
抹茶奶昔$32(跟餐八折)
黑芝麻牛奶寒天窝夫$45
京都宇治抹茶卷蛋$15
冻LATTE$17.5(跟餐半价)
做型尚可,但啡底系普通料,微酸带涩,雪糕无奶香,同M记无分别
香港不乏抹茶FANS,市场上已经有成功例子,无奈眼高手低,由味道到造型全部马虎了事,既然有抹茶做主题,本身已成功咗第一步,希望主事人可以正视问题,从根本著手改善,唔好辜负乘兴而来客人嘅期望。