2017-04-25
SPICY GIRL系间好有风格既餐厅,所有菜式都以周杰伦既歌曲为名。虽然如此,但如果落单时讲歌名,侍应唔一定会明架。以下呢道菜叫双节棍(羊肉棍)。听个名已知架势,食落香口、外脆内软,亦无想像中咁油腻,有8/10。1分扣在价钱上($25/碌),另1分扣在味道上,太多香料,有少少咸。总体而言,呢道菜系值得推介!串烧虾份量相当够,我地4个人食每人都分到差不多4只虾。起初见佢成盆都系辣椒仲怕会好辣,但系食落又唔系咁辣,而且好香口,味道好足,令人停唔到口好想不停食! 唯一可惜既系D虾比较细只,不过肉质唔错,非常推荐既一道菜! 凉伴木耳一听就知道系前菜嘅凉伴木耳,开头仲怕唔够4人份量,点知黎到分量适中,够晒我地四人作为开胃嘅一道小食。同其他店嘅凉伴小食唔同,呢道菜辣味比较重,但又唔会辣到要不停饮水,而果种辣味又唔会盖过凉伴嘅酸味,可以话系酸辣味嘅调教做得好好。而且呢道小菜上到枱嘅温度带凉,唔同其他店上到枱已经系室温,突出到凉伴嘅效果。总括佢味道同菜色嘅温度,我觉得呢道系一个非常有风味嘅开胃小食,食过一定会再想食!
凉伴木耳