2021-08-26 73 浏览
大学时期好钟意流连上环山上嘅cafe,经常一杯咖啡一件蛋糕就坐一个下午,静静地睇下readings。可惜而家越来越多打卡cafe,加上香港租金越来越贵,好似少咗好多呢类嘅选择。最近留意到呢间由瑞典人开嘅北欧Cafe-squarestreet KAFFE,就趁住放假同妈咪去食下午茶。Cafe喺上环四方街,文武庙附近,如果唔系特登嚟,应该大部份人都唔会经过吧,单系位置已经令人有一种远离烦嚣嘅感觉。点知𠮶日去到,Cafe嘅冷气竟然坏咗,最估唔到嘅系妈咪二话不说就话唔紧要,心静自然凉。又的而且确,坐低一阵吹住风,又真系唔系太热,我哋𠮶日不知不觉都坐咗2小时呢。年轻店员超friendly,唔单止请我哋饮冻果汁消一消暑,仲同我哋分享外国旅游嘅经历,讲下讲下我都好挂住去旅行嘅日子呀!小店墙身挂满店主自家设计嘅香港地图插画,结合瑞典味道与香港情怀。店内空间不大,一边放咗5-6个座位,另一边则寄卖各式各样生活杂货。虽然餐牌只有一页,食物及咖啡选择不多,但每样都做得出色!Cinnamon Bun ($40)要回忆瑞典口味,点少得肉桂卷?肉桂卷用上老板瑞典recipe,味道非常正宗!肉桂卷好软熟,肉桂味道浓

虽然餐牌只有一页,食物及咖啡选择不多,但每样都做得出色!

Cinnamon Bun ($40)
要回忆瑞典口味,点少得肉桂卷?肉桂卷用上老板瑞典recipe,味道非常正宗!肉桂卷好软熟,肉桂味道浓郁清香,甜度亦有调节到香港人口味,唔会太甜漏,好好食!
Cardamom Bun ($40)
Cardamom豆蔻系一种香料,第一次食开头都怕呢只香料味会好直接霸道,但原来豆蔻嘅味道系非常清香淡雅!呢度嘅Bun真系做得好好呀,口感扎实又不失松软,口感湿润,香料馅分布均匀,啖啖香甜。

Chokladboll (Chocolate Ball) ($30)
朱古力球用燕麦片、奶油及可可粉整成,再用椰丝盖满,卖相睇落好甜,但可以放心,呢度嘅Chokladboll嘅甜度调整过,完全唔觉甜漏!浓郁幼滑嘅朱古力混合燕麦搓成球体,食落口感十足!

Conspiracy Mocha (different flavors $50/$55/$60)
Mocha用上本地手工朱古力品牌Conspiracy ,有三款朱古力选择,分别系CBD,nutty及spicy。Conspiracy Mocha明显比起其他嘅可可香味更加馥郁!Nutty𠮶款带有坚果香,Spicy𠮶款只有少少辣感刺激味蕾,都几特别!

店员告诉我,呢度嘅咖啡豆都系老板特地喺瑞典空运到港,所以呢个瑞典嘅味道,香港其他咖啡店好难饮到呢!