2022-02-11
几年前黎过之后再次对佢嘅芝士火锅念念不忘🙈🧀 今次黎食个lunch 都唔错,性价比几高👌🏻要左个 3 courses $488pp 有齐前菜、主菜、甜品👌🏻一入餐厅就好似去左阿尔卑斯山小木屋咁,装饰非常特别,staff 服务都唔错!一开始先有面包,全部仲暖暖地,但系我嘅焦点完全落左系个container 到😂好靓🥰꧁𝔸𝕡𝕡𝕖𝕥𝕚𝕫𝕖𝕣꧂/Cheese fondue with baguette/芝士火锅系2人share🫕 芝士火锅味道香浓,攞嚟嘅时候已经开始闻到芝士味🤣 有一篮面包可以点黎食,法包松软☺️ 芝士味道咸香,带少少酒味,所以食落冇咁腻,因为个人系芝士迷,所以超钟意😂如果本身麻麻地芝士嘅朋友可能会顶唔顺阵味🙈/Celeriac consommé with corned pork belly/黎个猪腩肉清汤都唔错,汤底味道正常,清清地,反而猪腩肉粒口感唔错,几好食🐽 ꧁𝕄𝕒𝕚𝕟𝕤꧂主菜方面今次试左3款,个人最钟意seared scallops!分量都几多有成6黎,全部都煎得啱啱好,外面金黄,里面半生熟口感弹牙!加埋creamy polenta 味道唔错👌🏻 另外两款就不过不失,有p
꧁𝔸𝕡𝕡𝕖𝕥𝕚𝕫𝕖𝕣꧂
/Cheese fondue with baguette/
꧁𝕄𝕒𝕚𝕟𝕤꧂
主菜方面今次试左3款,个人最钟意seared scallops!分量都几多有成6黎,全部都煎得啱啱好,外面金黄,里面半生熟口感弹牙!加埋creamy polenta 味道唔错👌🏻 另外两款就不过不失,有pan-fried veal tongue 同埋sliced chicken,牛舌质地其实唔错,但系味道偏淡🧐 鸡就真系有啲失望… 有啲似快餐店白汁鸡皇焗饭嘅味道,唔系好理解点解佢系厨师推介🙈
꧁𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥꧂
甜品都冇乜特别,我嘅父亲大人唔系几欣赏佢个朱古力甜品hahaha 佢话好多mousse 质地嘅嘢🧐 另外士多啤梨tart 就正常发挥👌🏻最好食应该系我个floating island 🏝 味道清新,有almond crumble 令口感更加丰富🥰
事关黎次去食系庆祝父亲大人生日所以特别叫多左个Chalet Suisse ($195) 小木屋系朱古力切成,有好多detail 位,画得几精致!入面有cream 同埋vanilla icecream,淋上朱古力酱味道更加浓🍫
最后仲有petite fours😂 真系太多甜点🙈 朱古力正常,另外仲有个酒浸车厘子蛋糕仔,个人麻麻地黎车厘子,蛋糕入面有馅料系烟韧嘅口感,几好食!
整体黎讲,餐厅气氛同埋环境非常好,staff 服务都唔错,虽然摆碟唔算好精致,但系当食紧地道瑞士菜同埋黎个价钱都算性价比几高,个人觉得必试都系芝士火锅🙈🫕