2017-05-26
今日老友话有间私房菜好正,诚邀我上去试吓,放工之后就二话不说,往尖沙咀奔去。间私房菜唔算难揾,个入口就系喺海防道同埋汉口道交界嘅巨记隔离。一坐低一人一碗老火汤,今日系猪肺红萝卜大白菜汤,碗汤上枱嘅时候仲系热辣辣,一啖入口,家嘅味道即刻涌上心头,巧滚动啊,隔左一阵汤渣送上,猪肺呢样嘢真系好耐都无食过,又要啤几次水又话落醋又再汆水又盛盛盛咁多功夫,老妈子多数唔会整,今日我哋有食神喇。荷叶蒜蓉蒸虾饭,蒸虾入口新鲜弹牙,𠮶只弹牙嘅口感一食就知道系正嘢,只只虾嘅面头都布满蒜蓉同埋香葱,钟意食蒜嘅我就啱哂喇,虾嘅精华喺蒸嘅时候都渗哂落底下啲饭入面,令到啖啖饭都充满著鲜味,yummy。椒盐鲍鱼,鲍鱼只只都成半只手板咁大,上面铺满被爆香嘅椒盐,炸蒜粒,莞茜同埋辣椒,一放上枱已经香气四溢, 鲍鱼口感一啲都唔靭,特别钟意上面嘅椒盐辣得嚟甜甜地,好有个人嘅特色。糟卤炒贵鱼,一听到侍应小姐放低条鱼𠮶阵,介绍呢个系用咗糟卤嚟炒嘅桂鱼已经即刻心心眼,心谂糟卤咪系用嚟整醉鸡𠮶只胆嚟嘅!? 用糟卤嚟整鱼真系未试过,亦都唔系度度都有得食,果然一啖入口,糟卤嘅香味即刻走匀成个口腔,连鱼肉嘅最深深处都入哂味,我选呢个为今晚
糟卤炒贵鱼,一听到侍应小姐放低条鱼𠮶阵,介绍呢个系用咗糟卤嚟炒嘅桂鱼已经即刻心心眼,心谂糟卤咪系用嚟整醉鸡𠮶只胆嚟嘅!? 用糟卤嚟整鱼真系未试过,亦都唔系度度都有得食,果然一啖入口,糟卤嘅香味即刻走匀成个口腔,连鱼肉嘅最深深处都入哂味,我选呢个为今晚之最。
上汤浸津白,津白入口有劲强烈嘅咸鲜味,跟住先慢慢渗出津白嘅甜,仲以为块金华火腿一定会好咸,但系原来又唔会㖞,金华火腿嘅咸鲜香味悉数出哂落去啲津白度,令到两者都一样咁香。
苹果咕噜肉,用苹果代替菠萝用嚟炒咕噜肉呢个感觉好清新,苹果比起菠萝多咗一份甜味而又少咗一份酸味,啱哂怕酸或者好甜嘅朋友,咕噜肉嘅外边炸得够哂香脆,即使沾满咗酱汁,对佢嘅脆度亦都丝毫无损,呢啲就系功架喇。