2023-11-26
星期六同朋友去铜锣湾行街,行到有啲攰就揾吓附近有咩食,朋友就黎结婚要减肥,见到有间餐厅嘅食物主打健康,就去咗食。Tundra burger酸种面包食落好软身,由于系素食餐厅,中间嘅汉堡扒用咗烤南瓜同谷物馅饼,食落都好香,再配埋纯素芝士、腌胡椒、新鲜嘅红洋葱、生菜、番茄同香草酱食好惹味,唔会好似平时咁肥腻,口感又有层次。是日例汤我系收银处见到有汤饮,就决定叫埋,是日例汤系红萝卜生姜汤。汤水热辣辣,饮落好重红萝卜味,而且够浓郁,生姜味都够,冬天饮好暖胃。Cedar salad bowl餐厅嘅沙律系可以自己拣配料,我朋友见到佢地嘅主打推介,就决定点黎试吓。沙律材料包括牛油果、椰菜、烤南瓜、腌红洋葱…..全部食材都非常新鲜,又健康,而且切嘅大细适中,配埋微辣嘅辣椒酱食,我嘅朋友减紧肥都食得好开心。饮品我哋系叫套餐,所以可以拣饮品,两个都饮冰茶,材料有洋甘菊、薄荷、姜柠檬草,淡淡香草味,而且冇落糖,绝对系低卡之选。甜品套餐会有甜品送,食落几特别,用咗各种谷物,唔会好甜,又系另一健康食品。总括而言,餐厅探用环保可持续概念,有电子落单系统,有进行废物分类,餐具亦采用可以回收嘅木造,我哋每点一个套餐,
Tundra burger
是日例汤
Cedar salad bowl
饮品
甜品
总括而言,餐厅探用环保可持续概念,有电子落单系统,有进行废物分类,餐具亦采用可以回收嘅木造,我哋每点一个套餐,佢会为我地种植一棵树,绝对系一边食,一边为地球出一分力,难怪舖名会叫Treehouse。