2019-05-08
近排好钟意食中菜、京菜,由其系片皮鸭。位于铜锣湾既京花朝比起其他中菜馆既座位偏少,但人流都多。摆放既碗、碟、茶杯都印有花纹,好特别。而menu都好有特色,古代既画风,只系花上面著色,配合番餐厅名 京‘花’朝为左片皮鸭而黎既无可能唔叫黎食之前食过其他餐厅既片皮鸭有少少稣味,唔太喜欢,所以都有少少担心今次会唔会都食到,但好开心少少稣味都无2个人食半只已经好够,食得多会好漏。片皮鸭唔算太肥,皮好脆,少少油脂带出片皮鸭唔干身既口感。钟意就甘食又得,用薄皮夹住鸭、青瓜,葱一齐食都得。薄皮、青瓜同葱如果想再要就要加钱,如果青瓜同葱可以无限refill就更好,因为每次我都会夹大量,唔够我食。另外仲点左份鸡丝粉皮,可能食得太多片皮鸭,所以再食甘多麻酱有少少漏。不过整体黎讲都推介食。当个口好漏既时候,叫一份糖醋鱼片黎食解下漏里面似系鱼柳,皮薄厚肉。酸酸地好开胃,配多碗白饭够哂喉。如果食片皮鸭前需要湿纸巾,可以问佢地拎。
位于铜锣湾既京花朝比起其他中菜馆既座位偏少,但人流都多。
摆放既碗、碟、茶杯都印有花纹,好特别。
为左片皮鸭而黎既无可能唔叫黎食
2个人食半只已经好够,食得多会好漏。
片皮鸭唔算太肥,皮好脆,少少油脂带出片皮鸭唔干身既口感。
当个口好漏既时候,叫一份糖醋鱼片黎食解下漏
里面似系鱼柳,皮薄厚肉。酸酸地好开胃,配多碗白饭够哂喉。
如果食片皮鸭前需要湿纸巾,可以问佢地拎。