2017-12-01 267 浏览
临近圣诞, 同朋友去左青衣城shopping拣圣诞礼物, 逛到差不多晚饭时段, 经过呢间以浅蓝色装修同埋一可爱既灰色公仔做主题既餐厅, 门外更放了dinner set menu, 价钱亦不算贵, 所以我地就决定入呢间食dinner。仔细一看menu, 原来呢间为一间以"尘"做卡通主题既餐厅, 仲有部份甜品都以呢个公仔做主角tim, 呢度既装修布置都很有孩子气, 就连我呢个大朋友都很喜欢!我同朋友各自order左个dinner set, 每个set都跟餐汤、麦包同埋coffee/tea既餐饮。更可以额外加钱升级餐饮等美食。朋友order左个【The Story - All Day Breakfast】 HK$108松露炒嫩蛋, 蛋可见到布满左松露去炒, 食落蛋非常滑溜和有浓浓既松露香味。蘑菇很juicy, 上层芝士可微微做到拉丝效果; 风干火腿香口, 配埋沙律食, 绝不单调。牛角酥大大个, 一切刀可以感受到外层脆, 内里松软, 牛角酥完全唔油。全日早餐当然唔少得烟肉, 猪肉肠, 茄汁焗豆及烤蕃茄,每款也很美味。是完美的早餐!特饮 +HK$20蓝天即是蓝蝶花红豆牛奶,外观由白蓝到红, 卖相

The Story - All Day Breakfast

特饮 +HK$20
蓝天即是蓝蝶花红豆牛奶,外观由白蓝到红, 卖相吸引。当中红豆十分甜, 还带有牛奶中既香味!
蓝蝶花红豆牛奶

【车打芝士烟肉流心蛋牛肉汉堡配薯条】 HK$118
呢个Burger无论size同埋色泽卖相都非常吸晴, 以餐厅既浅粉蓝主色调做汉堡包, 相比传统汉堡, 呢个burger卖相更加吸引。
车打芝士烟肉流心蛋牛肉汉堡配薯条

食材更是丰富, 包括有多层大大片既爽脆生菜、蕃茄、烟肉、酸酸地既腌制洋葱、厚厚既牛肉, 芝士更以半溶形式跟牛肉溶为一体, 而最有惊喜就是切开, 流心蛋既鸡汁多得涌出来。

牛味很重, 除左丰富肉汁既牛肉, 蛋汁令Burger整体食落更加juicy, 至于汉堡包稍为烘过, 外层带微微脆口感。
而配碟既薯条更是即炸, 没有油腻之余, 更洒上了椒盐, 令味道更加重。

芭菲 +HK$38
呢个跟餐升级价钱有咁大杯份量确实很抵!
士多啤梨为主角, 入面有沙冰、一雪糕球、脆片、大量cream, 同埋多片士多啤梨薄片, 完完全全令口腔中充满浓郁士多啤梨味。
沙冰带有碎冰粒, 满足食用时既口感, 整体口感很滑, 很creamy, 因为有大量cream做中和, 所以Overall唔会太甜。

【尘尘梳乎厘班戟】 HK$80
Pancake有厚薄各一, 而配有既蜜糖浆可自选日本传统黑蜜同埋本地农场直送蜂蜜。我地就拣左本地农场直送蜂蜜, 淋上少少蜂蜜于pancake上, 甜甜地, 厚pancake最为突出, 蛋味突出较为浓郁, 暖暖的, 几乎是入口即溶。不喜欢过甜既朋友, 不防可以一试。
尘尘梳乎厘班戟

呢间餐厅既环境同食物都非常赞, 价钱不太贵, 款式多, 味道亦不错, 有机会定必带表弟仔来encorn!
The Story - All Day Breakfast
蓝蝶花红豆牛奶