2020-01-23
Plan咗好耐去西班牙都未成事,唯有喺香港食著西班牙野顶下瘾先!环境气氛都唔错,现场仲有个DJ打下碟~Spanish Bites+Drinks(HH)$50/per person Happy Hour真系好低饮!小食连1杯酒只系$50!虽然小食只系象征式俾一件,但平时叫杯Cocktail都唔止依个价!所以真系必叫!我就试咗以下3款,Sparking Sangria 酒味最淡,而Passiflora相对上就甜好多~下次可能会拣返传统嘅Red Wine试下~-Sparking Sangria + Cold Cut-White Sangria + Garlic Prawn-Passiflora + OctopusIberico ham & Cheese $208 饮酒又点可以唔叫返份Ham & Cheese!咁多拣野食之中,我最满意依个!火腿带油香同咸香,仲有淡淡橡果香!芝士软硬同咸度适中,淡淡奶香又唔会太干,好食!Tuna Tartare $168 上面系大大粒嘅吞拿鱼粒,下面系软滑嘅牛油果蓉。混入咗芝麻油,所以整体食落好滑同好香。旁边有烘到脆卜卜嘅面包可以用嚟拌著食!Classic T
Spanish Bites+Drinks(HH)
$50/per person [分数: 8/10]
Tuna Tartare $168
[分数: 8.5/10]
Classic Tortilla $88
[分数: 8.5/10]
传统嘅西班牙奄列,圆圆嘅蛋饼,切开即有蛋汁流出!外层干身,内里嫩滑,有蛋香!加上上面嘅炸洋葱同葱花,食落好香口!
Black Angus Tenderloin $178
[分数: 7.5/10]
依个卖相非常好,虽然比较的骰咗啲!选咗medium rare,见到中间粉嫩嘅肉色,非常之漂亮!肉质软滑,但调味咸咗少少。中间夹著嘅系炸薯条,但口感同平时食嘅唔同,应该系自家制,好够薯味!
Meat Paella(S)$208
[分数: 7/10]
平时西班牙饭多数系配海鲜,而依到就有伊比利亚黑毛猪西班牙饭!同样加入咗蕃茄,比一般食到嘅酸啲,另外仲有啲西班牙辣香肠提味,不过因为肉唔算多,感觉会少少单调,可能传统海鲜𠮶款会好食啲!
[分数: 7/10]
甜品方面,当然一定有西班牙油条!细细条炸得几松脆,表面有少少糖粒,另外再配有朱古力酱,朱古力酱唔会太稀同太甜,正确啲讲系带微苦,同油条表面嘅糖粒平衡返,好食!
当日嘅蛋糕系芒果士多啤梨慕丝蛋糕,味道都唔错,但最惊喜系个饼底!因为系用开心果碎整,越食越觉得香~再配埋上面2款口味嘅慕丝,好有层次!
Cassio (中环)
中环兰桂坊云咸街33号LKF Tower 2楼