2022-10-19
今次一行2️⃣人黎到座落屋苑商场的丽晶轩,提供鸡煲,烤鱼🐟,川味小食,点心等餐厅好新,装修几靓,环境卫生,座位宽敞舒适🫰🏻==========🔹回味酸菜烤鱼 $228 (配生菜)超级足料的烤鱼,俾足一整条鲩鱼🐟配菜有酸菜,葱头,芫荽🌿(大量😍),芹菜,莲藕,木耳,芽菜,豆卜食材全部好新鲜,初时食味道较淡,之后吸左汁会越食越入味😋酸菜不过酸辣度够,令汤底带恰到好处的酸度😌鱼够新鲜,肉质好雪白,鱼尾部分会多骨,食的时候要好小心,鱼身煎过够香但可能鱼身较厚,令汤唔算太入到鱼身当中🧐生菜都唔少,卖相好靓,食落够新鲜同嫩口👏🏻推介指数:8.5/10==========🔹黄金豆腐砖 $48份量好多,卖相好靓,有大量金蒜粒铺面🥰粒粒四方形的豆腐砖均炸到金黄色,碟底接近冇油,迫油功夫做得十分出色调味刚好不过咸,黄金皮够香脆,豆腐非常嫩滑,真正的外脆内软即使食到好饱都要清埋佢😆呢个豆腐真系令我不得不打满分🥹推介指数:10/10==========🔹花雕醉香鸡 $58件数不少,卖相也不错大部份系髀位/鸡胸部份,肉较多而骨少花雕味够香而不带苦,酒香重,鸡肉全部入哂味鸡肉偏瘦,但肉质尚算嫩滑个人口味会更喜欢有嚼劲
餐厅好新,装修几靓,环境卫生,座位宽敞舒适🫰🏻
==========
🔹回味酸菜烤鱼 $228 (配生菜)
超级足料的烤鱼,俾足一整条鲩鱼🐟
食材全部好新鲜,初时食味道较淡,之后吸左汁会越食越入味😋
酸菜不过酸辣度够,令汤底带恰到好处的酸度😌
但可能鱼身较厚,令汤唔算太入到鱼身当中🧐
生菜都唔少,卖相好靓,食落够新鲜同嫩口👏🏻
推介指数:8.5/10
🔹黄金豆腐砖 $48
份量好多,卖相好靓,有大量金蒜粒铺面🥰
调味刚好不过咸,黄金皮够香脆,豆腐非常嫩滑,真正的外脆内软
即使食到好饱都要清埋佢😆
呢个豆腐真系令我不得不打满分🥹
推介指数:10/10
🔹花雕醉香鸡 $58
件数不少,卖相也不错
大部份系髀位/鸡胸部份,肉较多而骨少
花雕味够香而不带苦,酒香重,鸡肉全部入哂味
鸡肉偏瘦,但肉质尚算嫩滑
个人口味会更喜欢有嚼劲的肉质😝
推介指数:8.5/10
==========
整体用餐体验满意,餐厅定价合理而且份量足,店员很客气礼貌❤️
见佢地的笼仔饭套餐都好抵食,晚市都仲有点心提供,下次都会过黎试下😉