2014-06-01 3962 浏览
终于脱离左出trip既命运, 萝拔仔返黎第一时间梗系揾埋萝拔妹揾食啦, 近排openrice都好HIT下既目利きの银次就成为左我地既目标喇~位处世贸5楼, 搭电梯上既朋友仔可以系uniqlo隔离揾到呢间食店, 第一次黎见到门口系西式布局的Hooray Bar & Restaurant有点错愕呢, 但攞好左位就会带你上去上面既目利きの银次, 木色的配置跟周围的环境日式风情浓郁, 座位亦有一定间隔, 在炎炎的夏日实在非常舒服, 美中不足既系, open kitchen 竟然设系维港既景观前面, 遮住个海景!!><睇睇个MENU发觉lunch set唔系好贵, 系咁既地段仲可以叫平添, 都系$80-120到. 虽然可以拣既set 唔算多, 但对第一次黎既我地都要谂一轮了, 因为样样都好似好好食咁XD左拣右拣之下, 我地终于选择左自家制浓厚鸡汤饭同埋刺身拼盘定食~首先上既当然系附带既前菜啦>3< 细细碟既牛脷炆得好腍,好入味, 甜甜地咸咸地好开胃, 沙律清爽但唔算突出, 前菜OK 啦~跟住就到萝拔妹点既刺身拼盘定食喇, 外观跟在MENU上的不同呢, 幻想有点破灭

跟住就到萝拔妹点既刺身拼盘定食喇, 外观跟在MENU上的不同呢, 幻想有点破灭,哈哈. 毕竟在MENU上的是用篮子承载, 堆得又高又美啊T_T
刺身拼盘定食
刺身感觉中规中矩, 但都叫几甜几香, 而且好新鲜, 今次净系得鱼生, 下次黎试埋其他再报告XD
自家制浓厚鸡汤饭
然后萝拔仔既自家制浓厚鸡汤饭出场喇! 见到汤用茶(汤?)壸装住大大壸, 鸡块都大大件原本都几开心, 点知…食落根本就一啲都唔浓厚!!!!!! 个汤倒落个饭好似食紧一煲好”杰”既粥咁, 相当失望. 说好的鸡味呢!!!! 烧鸡块尚叫不错, 就系鸡汤破坏左成个饭/_\

系呢个时候, 隔离枱既铁板烧蚝定食上枱, 散发住浓浓既香气简直系令我地后悔莫及….
2014-05-17