2020-10-07 7630 浏览
今日同朋友生日饭😝一直喺Instagram见到好多KOL去dear lilly食afternoon tea兼打咭!果然闻名不如见面,个环境真系无得输。呢间餐厅装修华丽典雅,天花板以干花布置,抬头见到个花海即刻少女心爆发😍餐厅设有两个心形包厢,有欧式宫廷style嘅感觉,可惜无咩私隐度,坐出面嘅人可以直望入去。不过心形包厢好难预订,就算生日都未必订到咖!今次book咗6:00,我哋早咗十分钟到。店内无咩人,侍应安排我哋坐望海海景位,一边望住个景一边食晚餐真系赏心悦目。入夜后店内环境更靓,气氛更加浪漫💕。餐厅有提供Mask paper folder比客人,相当贴心!我哋今次试咗Chef’s tasting menu!有三个course😋❤️Herbs Bread 🍞 面包加入咗香草,香草味浓🌿,面包唔算松软而且偏干。面包无烘过,上枱唔系热辣辣,似放咗喺室温好耐摊冻咗。有配埋橄榄油,如果有黑醋就更好,整体味道一般。好食度:⭐️⭐️(2/5)❤️ Starter - Scottish Smoked Salmon有少少后悔拣咗呢个做starter,因为又系配面包😂 个Smoked salmon唔算特别惊

❤️Herbs Bread 🍞
Herbs Bread

Scottish Smoked Salmon

有少少后悔拣咗呢个做starter,因为又系配面包😂 个Smoked salmon唔算特别惊喜,有cream cheese同caper barries夹埋一齐食。
好食度:⭐️⭐️(2/5)

❤️Main Course - Corn fed whole baby chicken
Corn fed whole baby chicken

值得一试,因为用咗baby chicken嘅关系,份量唔多;肉质非常鲜嫰多汁,口感好滑。外皮好香脆,再配埋herb chimichurri酱,同鸡嘅浓郁味道相得益彰,好有阿根廷风味,令人一食上瘾。一啖接一啖,不知不觉间已经食哂成只鸡。
好食度:⭐️⭐️⭐️✨(3.5/5)

❤️Main Course - 12oz Prime Ribeye (add $168)
12oz Prime Ribeye

虽然系简简单单无咩配菜,但你会感受到厨师用咗好多时间去整个牛扒汁。当你点埋啲汁同牛扒一齐食,你首先会食到牛扒嘅鲜味,之后就食到少少红酒本身独特嘅甜味,唔会互相盖过对方嘅味道。另外记得食埋个蒜头,蒜头入口软糯香口,齿颊留香,大家一定要试下。可惜嘅系我朋友本身系叫咗七成熟,点知上到枱得三至五成熟,火候掌握得唔太好,扣咗少少分。
好食度:⭐️⭐️⭐️✨(3.5/5)

❤️Dessert - Ice cream (coffee ☕️& strawberry🍓)
Ice cream (coffee & strawberry)

士多啤梨味似药水味,唔系新鲜士多啤梨味。咖啡味似Häagen-Dazs个咖啡味,普普通通。

❤️Dessert - Nuts Brownie
Nuts Brownie

本身订枱前有要求要生日碟,点知侍应唔记得。好彩我一到店内已经偷偷地再通知侍应一定要喺brownie隔离写happy birthday!个brownie外形好靓,好浓朱古力味,甜度适中。口感外脆内软,唔会好干身。入面有好多nuts,但啲nuts系偏淋。brownie配caramel sauce嘅配撘几唔错有惊喜,再配埋顶层嘅cream增加咗唔同嘅口感。
好食度:⭐️⭐️⭐️(3/5)

餐厅推荐度:⭐️⭐️✨(2.5/5)
睇其他评论都知呢度service麻麻,我就无遇到态度差嘅侍应,但我见到店内的确有客人同侍应有小争执。Serve我哋嘅侍应就态度好好,上甜品𠮶阵有一齐唱生日歌添😂不过食物质素认真一般,环境就一流,想嚟嘅人就要取舍。整体嚟讲,以呢个价钱我可以喺其他餐厅食到更高水平嘅菜式,所以我觉得呢间的确唔太抵食。
庆祝纪念
生日