2019-09-08 195 浏览
放工后再一次喺中环捐窿捐罅揾嘢食,嚟到兰桂坊位于镛记后一条街嘅和安里。见到呢间Glow,招牌glow得好紧要,吸引咗我哋目光。门面睇落唔错,仲要见到有优惠(!!),朋友又话想食生蚝,就入去试下。吸引咗我哋入嚟个优惠就系 每逢6-9pm,tapas、生蚝、啤酒有七折。不过要留意,呢个优惠系不适用于星期四架。餐厅室内环境唔错~去到餐厅嘅时候本来打算叫晒四只唔同品种嘅生蚝,点知好快就卖晒其中一只,所以最后就试咗以下三只:N.Z. Rock ($60)Krystale ($65)American Pearl ($55)(如果想试晒咁多只生蚝,记得早啲嚟到啦🤪)店员好好人,提我地食生蚝嘅顺序,由淡味去到浓味咁样食。所以我地跟住N.Z. Rock -> Krystale -> American Pearl 咁样食。首先要介绍嘅系N.Z. Rock,钟意食生蚝嘅我通常都觉得越浓味越好食,不过今次嚟到反而有惊喜。N.Z. Rock呢只生蚝好大只,非常creamy,咬落口感好丰富,有咬口。虽然味道系最淡,唔系好重海水味,但食落去嘅鲜味就系呢只生蚝嘅特色。下一只试嘅系Krystale,佢比

餐厅室内环境唔错~

N.Z. Rock ($60)
Krystale ($65)
American Pearl ($55)
(如果想试晒咁多只生蚝,记得早啲嚟到啦🤪)

N.Z. Rock
Krystale
下一只试嘅系Krystale,佢比N.Z. Rock浓味啲、咸啲同海水味重啲,冇佢咁creamy,但都鲜甜。
American Pearl
接落黎最后一只American Pearl,感觉超级creamy,比N.Z. Rock更creamy,但冇想像中咁重味,而且冇N.Z. Rock咁有口感。

如果系呢三只要拣一只嘅话,我个人最钟意N.Z. Rock☺️ 因为佢够鲜甜、creamy同有口感。不过如果钟意海水味重啲嘅记得问下店员嘅意见,因为可能每日提供嘅生蚝品种都唔同。
小贴示:食嘅时候如果想试真啲生蚝嘅鲜味,建议唔洗落太多酱。不过佢啲辣根酱、茄酱、蒜蓉酱都系好正嘅。

Caesar salad
Caesar salad ($88)
钟意食Caesar salad嘅朋友,Glow整嘅呢个一定唔会令你失望。佢落咗好多芝士、烟肉碎同脆面包粒,味道好丰富,食落除咗有清新嘅感觉,仲好有口感。
Smoked salmon & asparagus
Smoked salmon & asparagus ($78)
第一个印象系佢摆碟好靓!
露荀配搭烟三文鱼有种好balance嘅感觉,露荀嘅爽口清爽加上smoked salmon嘅味道可以话系几夹。
算系一道简单得黎又特别嘅菜式。
Deep-fried spicy wings w/ gorgonzola dip ($88)
炸鸡翼炸粉唔厚,皮脆肉嫩,啖啖肉👍
配咗个gorgonzola芝士酱,系只blue cheese嚟嘅,所以味道偏重,未必个个都钟意,唔点都可以🤣

室内环境几舒服,食物质素高,加埋个七折优惠真系好抵,不妨嚟试下!

Menu:
N.Z. Rock