2018-07-17
今晚去到美丽华一期食四方嘅My Day食半自助晚餐,去到真系哗左声!环境靓到~超好feel!环境优雅别致,空中花园咁款,而且位置好宽阔,令人未食已经觉得好舒服,真系食都食得开心啲~半自助晚餐系先拣一款main course,然后可以任食沙律吧、甜品同餐汤。原来仲会包一个海鲜拼盘,有原只龙虾、鲜虾、青口同雪场蟹脚。呢个海鲜拼盘果然够高质,平时冻盘嘅龙虾一系淡而无味,一系肉质偏韧⋯呢度完全冇呢个感觉,仲可以食到鲜甜味,蟹钳仲好饱肉,好惊喜!蟹脚都系鲜甜嘅~!好正!自助沙律吧嘅餐汤有中汤同西汤,西汤系罗宋汤,中汤系淮山杞子炖鸡汤!我当然拣中汤黎进补一下~饮咗第一啖发现好似阿妈煲嘅汤!无味精、唔会过咸又浓香,好好饮,之后又饮多碗😂又热又脆的法包唔点餐汤都好食!~自助区有洋葱烟肉焗贵妃蚌同芝士焗带子!我自己就钟意食芝士焗带子,芝味十足,带子又唔会焗到过干😋主菜方面香煎鲈鱼柳及巴黎牛油焗蛏子王 伴车厘茄黑水橄榄罗勒鱼汤 $368个名真系好长~只蛏子虽然大只,但无咩味道... 主要都系食块鱼柳!鱼煎得皮香脆,肉质鲜美!就咁食可能有啲干,点下啲汤一齐食就非常唔错!与下面仲有三旧薯仔~至尊鱼翅鲍鱼蟹肉捞
又热又脆的法包唔点餐汤都好食!~
主菜方面
呢个卖相非常靓仔~侧边啲鱼翅捞饭真系好好食!而且饭系炒过嘅,味道更加出色!上面只鲍鱼炆得入味又够淋!好食!
最后当然要食返啲甜品啦!甜品嘅款式唔多,所以每样都试吓~
另外嘅一个酒香面包布丁奶冻就好食啲,质感creamy,有一阵葡挞内馅嘅味道!几钟意,所以encore左两次。
朱古力蛋糕味道几浓又唔会过甜,唔错!
另外绿色𠮶个就麻麻哋,可能又系放太耐软左。佢应该系抹茶红豆慕丝挞,抹茶味淡,红豆cream融咗,下面果块饼底一夹就散,所以一般!
朱古力柠檬吉士挞就好食,朱古力慕丝唔会过甜,中间嘅柠檬吉士酸甜开胃,挞皮几香,细细件食几件都唔会腻!