🍴🍽🍴🍽🍴🍽🧆🧆🧆🧆🧆🍴🍽🍴🍽🍴🍽-好多朋友对食素都仲系有却步,觉得食素菜嘅口味同口感同真嘅肉分别好大,感觉上好「假」。不过呢一间位于中环嘅中法fusion素菜餐厅,绝对会改变你嘅谂法!佢哋除咗餐厅环境优雅,菜式嘅摆盘亦十分精致,味道更加系有意想不到嘅惊喜!🥢玫瑰叉烧 $118 🆙餐厅嘅热门菜之一,素叉烧虽然系用大豆纤维同水面筋制成,但口感却非常接近传统叉烧。素肉经过玫瑰酱作调味腌制后,口感鲜嫩多汁,而外皮脆香可口,食落十分爽口。腌料的味道丰富,令人觉得系食紧真叉烧👍🏻🥢鸡头米双色准山配青汁 $128🆗一道充满咗艺术感嘅菜式,靓到令人唔舍得起筷😍卷物用咗紫准山同准山做馅料,外层以豆腐皮同埋紫菜包裹。个人非常喜欢食绵密嘅准山,呢个菜式就啱晒我口味,准山绵密唔会爽口,配上卷物上嘅鸡头米同薏米,又增加左咬口👍🏻🥢普罗旺斯烩素羊腩 $118 🆙菜式名称充满左法国风情,配色同用料同传统嘅普罗旺斯炖菜非常相近,用左黄色同绿色栉瓜,红色嘅车厘茄。酱汁方面用上咗蕃茄酱同红甜椒酱,素羊腩亦充分吸收到酱汁嘅香甜。虽然味道方面食得出佢系豆制品,但佢嘅口感非常似真羊肉。😋🥢奇趣茄子配日式芥末纯素蛋黄酱$128

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🧆🧆🧆🧆🧆🍴🍽🍴🍽🍴🍽

服务 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8/10
性价比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7.5/10
整体 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.75/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🧆🧆🧆🧆🧆🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 珺 (中环)
中环威灵顿街2-8号威灵顿广场M88 6楼

#bakdiu中环 #bakdiu素食 #bakdiufusion