一开头去到呢间小店都觉得有啲小惊喜,估唔到深水埗区都有间几别致嘅西餐厅💕。门口仲贴住佢地promote传统carbonara嘅info,作为carbonara fans,未睇真个menu,我都下定决心要点佢地个carbonara试下,不过之后就知道大伏喇...🤢店员安排左我地坐4人枱,几宽敞👍🏻,佢仲随即介绍左佢地嘅厨师推介。有另一位店员放低餐具之后都有交代佢地嘅promotion,可以free每位客人一杯red/ white wine或者指定mocktail,感觉上都几抵😆。我地点左Carbonara同埋Margherita pizza。送嘅mocktails就拣左大路嘅virgin mojito同埋berry blossom。未上主菜之前,先上好松软嘅意式烤薄饼配上橄榄油同醋☺️,我就唔太钟意𠮶两款调味料,但系斋食个烤薄饼都好ok😆,暖暖地、好松软,真系高质嘅前菜👍🏻。等左唔系好耐,Margherita pizza都随后送到。佢个形状好得意,好似运动场咁😂,切成左8份。口感上,𠮶4个角落嘅pizza就硬身啲,难咬啲🤔。不过味道上,呢个pizza都ok,番茄味几出,正常嘅水准啦。另一个

另一个主菜,就系我地期待已久嘅carbonara。一睇落已经系只碟好大但份量超少,更可惜嘅系,呢个carbonara一啲都唔似carbonara!唔creamy,唔够蛋黄味!仲要橄榄油味极重,真系食到成个口都充斥住油脂咁🤢🤢🤢,差评呀👎🏿!

最后两杯mocktails都发挥出正常水准。Virgin mojito够薄荷,cherry blossom嘅甜味都恰到好处,叫做拎返少少分。

整体而言,本应系皇牌嘅carbonara真系好失分👎🏿,一啲都唔好食。俾返个ok都只系因为其他食物水准正常,环境服务唔错,试一次真系够了。
2018-09-26