喺西贡玩完kayak🛶,又成身湿住又肚饿,唔想返市区食,就揾咗间附近嘅餐厅食。呢间餐厅位置上离西贡市中心比较远,而餐厅亦都安排咗好多停车位,比揸车人士可以去泊🅿️。所以对于我哋揸车嘅人来讲🚙,都算系非常之方便。虽然离市中心比较远,但系唔代表餐厅冇乜人,我哋五点几去到,都已经冇晒望海景嘅和室外位,只有入少少嘅一张室外位。虽然系室外,但系由于餐厅提供好多风扇💨,所以一啲都唔觉得热。🥵餐厅对住嘅海景系其中一个卖点,日落时分去,景色十分怡人🌅。嘢食方面,我哋叫咗三味𩠌。首先,泰式炒杂菜普普通通🥬,唔系唔好食,只系冇乜特别。之后我哋再叫咗椰子鸡汤同埋青咖喱鸡,两样嘢都非常之好味😋。椰子鸡汤充满咗椰子嘅香味🥥,而中间亦都加咗少少嘅辣味,令到咁重椰子味嘅汤都唔会太济。另外,青咖喱鸡就一啲都唔辣🌶,加埋个薄饼去点,香口嘅咖喱味衬托住松软嘅薄饼,令人一试难忘。🤤虽然价钱真系偏贵💰💰,但系咁嘅环境,咁嘅食物质素,都算系值回票价,值得一试。⭐️⭐️题外话,呢间野服务就差咗少少,我哋其实仲叫咗个明炉鱼,等咗半个钟,我哋问过女侍应,佢话会跟跟,点知过多左15分钟,我哋再问个高级啲嘅侍应,佢再帮我地睇,原来根本都冇落单

餐厅对住嘅海景系其中一个卖点,日落时分去,景色十分怡人🌅。

泰式炒杂菜

椰子鸡汤
青咖喱鸡

⭐️⭐️题外话,呢间野服务就差咗少少,我哋其实仲叫咗个明炉鱼,等咗半个钟,我哋问过女侍应,佢话会跟跟,点知过多左15分钟,我哋再问个高级啲嘅侍应,佢再帮我地睇,原来根本都冇落单😓⋯⋯咁第一个女侍应追咗啲乜?最后我哋取消咗明炉鱼,因为等都等到饱咗😓😓😓⭐️⭐️⭐️
2021-09-29
椰子鸡汤