2019-08-14
朋友聚会,选择去中环食靓野。 著靓靓提早到达,太早未有人添 环境好靓,似西餐厅,但其实系食中菜架!食中菜,当然可以配中式茶,但其实呢度仲有好多饮品选择。 可以配Cocktail添,呢杯Hurricane Mania 用Rum酒、百香果、橙汁等调制, 我仲叫左少酒精,好易入口,清新得嚟又啱晒女仔饮。 好多冰,暑气全消。【陈醋烧香菇】香菇系走过油,再用花椒、八角、陈醋等调味,酸酸地够开胃,烟烟韧韧又带少少微脆,几好食。 【矿泉水松茸竹笙炖双莲】双莲即系莲子同雪莲子,再加埋矿泉水、松茸、竹笙一齐去炖,极之养颜,一定要食晒佢,正! 雪莲好含丰富胶原蛋白,所以成个汤胶质好重,好黏口嘅感觉,好足料。【花雕粉丝蒸阿拉斯加蟹肉】 呢道菜$298算系好抵食,蟹脚位系去晒壳,食得好方便。 蟹肉同粉丝吸收晒淡淡嘅花雕,闻落好香。【酥香惹味豆豉鸡】食落有啲似墨鱼饼,啲免治鸡用做到好弹牙,炸得不油不腻,入面仲加左紫苏叶,又多一份清香味道。【素蟹粉炒蛋白】心机菜,用甘笋蓉炒蛋白,颜色好靓,炒完仲要带有蛋汁,正!【甜品】有玫瑰枣皇糕、黄金脆奶卷、状元汤丸,三款都唔会太甜,啱啱好。 最喜欢黄金脆奶卷,奶味好香浓。