2017-05-23 1331 浏览
话说小妹最喜欢泰国嘢,贪佢够酸又够辣,开胃又醒神!不过好可惜近排泰国当地唔太稳定,好多爆炸同政局因素搞到我都唔太敢去泰国旅行,唯有留番喺香港食泰菜解解瘾啦。好多人讲泰菜都会谂起九龙城先,但其实元朗都唔睇少得,要景靓又要食物好我就推介元朗泰屋啦!泰屋好似有其他分店,但以我所知元朗个间系比较有泰国feel,所以今次试下佢!炒通菜都唔错,够镬气又唔会炒得老,有时出去食通菜放耐咗就会变深色,泰屋都做得几好!薄饼唔一定配咖哩,只要够酥够脆咩都唔点先系最好食!食泰国嘢饮冬阴功是常识吧!话说喺当地饮过冬阴功嘅,都知香港人唔一定饮到,反而喺香港饮嘅就易接受啲,因为配合香港人嘅口味会甜番啲,少辣啲。总括嚟讲今日系满足嘅一日!

薄饼唔一定配咖哩,只要够酥够脆咩都唔点先系最好食!

总括嚟讲今日系满足嘅一日!