2019-04-03 87 浏览
响观塘apm同个客开完会,做完嘢成五点,未食Lunch好肚饿但又未食得晚饭,同同事两个人响商场兜左一阵,见佢有位,门口餐牌又唔算贵 (之前午餐时间经过几次,都系满座),就拣哩度食啲嘢先返屋企。(因为工作关系都几食无定时,但系又可以响啲冇咁忙嘅时间,食到啲平时要排队等位嘅餐厅都几好。)哩度环境唔错,坐到窗边高枱(仲) 有日光,又未有客阻住,影啲街景几有风味,非常适合影黎post相。同事拣左食三样嘢,居然有两样咸蛋菜式,我估佢系超钟意食咸蛋...近来咸蛋味嘅嘢的确系大热,周围 (连快餐同炸鸡𠮶啲) 都出咸蛋食品,虽然唔系啲咩新奇嘢,但系可以一试。第一个系店员推介嘅黄金龙虾 ($298),有跟汤或沙律、饮品同甜品 - 但唔记得影相),讲真系几贵嘅...个铁板好热,佢一出菜到上到枱都出烟同滋滋声,仲好香添,不过我地影相影都玩左一两分钟,到真系食嘅时候先落汁,底下啲面㶶㶶地同干...龙虾肉都算多,有七八旧,亦算大旧,肉质弹牙!但系唔算好重咸蛋味㖞,个龙虾味汁几香,味道唔错,夹埋啲面同配菜都几惹味。跟住系金沙黄金薯条 ($58),咸蛋味唔系好突出,不过配𠮶个黑松露酱就好好食,变左主要系食啲酱。第三

第三样系法式焗田螺($88) ,港式西餐必备 ! 前两项都算好食,但硬系差少少,哩个我就比好高分,六粒田螺肉大只,basil汁够味,再加埋热辣辣焗起嘅薯蓉,捞啲田螺汁,又滑又香。

两个人咁样食三样嘢都几饱,返到屋企都唔驶再食嘢。咸蛋系列就OK啦,个田螺系赞嘅,令成餐加哂分。另外佢仲有好多铁板菜式,下次有机会经过又等到位先试。
2019-04-02