2019-08-18
话说老公之前工作上有啲唔开心,喺屋企又会被一大堆家庭事分散左注意力,都无咩机会好好地俾个机会佢呻下。所以呢晚就约左佢收工之后,去到中环SOHO区嘅一间楼上BAR,谈谈情,说说爱。当晚我都迟左去,去到刚好系晚餐时间。呢度唔似平时去浦果啲BAR咁嘈,亦无烟味,所以坐得都几自在。好岩几个好姊妹/ 同另一半黎倾下心事。呢间BAR有两个的色打卡位,一个就系自成一角嘅AREA,好似包厢咁,落左帘之后,私隐度都唔错架,仲可以望到街景添。至于另一个打卡位,就系呢个放满左好有价值嘅酒柜喇。不同嘅酒,不同年份,不同国家都有,仲有啲系香港限量版,或者系全球数量限定添。再讲下呢度嘅食物,以一间BAR黎讲,我真心觉得佢地嘅野食好得。先讲下我嘅心水推介先1. 咸蛋炸鸡皮(每日限量发售,售完即止)我自己本身唔食鱼皮嘅,所以平时最多都系食到咸蛋薯片,虽然好食,但都会想食下新野架嘛。面今日呢个炸鸡皮就真系俾到惊喜我地。首先啲鸡皮系新鲜炸起,脆卜卜。再加埋浓郁嘅咸蛋香气,真系令人欲罢不能。2. Wasabi 芝士鱿鱼仔平时食寿司都有食过芥末节爪鱼,今日呢个小食系有果种感觉,但系有更多层次同口感。首先啲鱿鱼仔细细只,一口一
当晚我都迟左去,去到刚好系晚餐时间。
先讲下我嘅心水推介先
1. 咸蛋炸鸡皮(每日限量发售,售完即止)
面今日呢个 炸鸡皮就真系俾到惊喜我地。首先啲鸡皮系新鲜炸起,脆卜卜。再加埋浓郁嘅咸蛋香气,真系令人欲罢不能。
2. Wasabi 芝士鱿鱼仔
首先啲鱿鱼仔细细只,一口一啖,SIZE岩岩好。
WASABI味道足够,而中间仲夹左一小片芝士,刚好中和左Wasabi 嘅呛辣。
3. 火焰鸡皮卷虎虾
呢一道小食唔单止满足味觉,仲能够满足视觉。皆因上菜时,会用火枪点著虎虾,火焰令卷住虎虾嘅鸡皮带来脆皮嘅口感。
4. 双式豆腐 (新疆/柚子)
我自己本身就唔食豆腐嘅,但系呢道小食似乎令我对豆腐带一点改观㖞。
皆因呢个豆腐,出面带有一层好似豆卜果层油炸过嘅皮,再洒上新疆风味嘅孜然粉 同埋 和风口味嘅柚子粉
用黎做佐酒小食,认真不错
5. 脆炸鸡软骨
鸡软骨无乜特别,可取之处系加左啲紫苏叶一齐炸,令鸡软骨多了一种香气。
6. Bourbon Burger
呢个BURGER份量十足,除左有厚厚的一片安格斯牛之外,仲加入左Orange and Cherry Jam,仲有芝麻籽。
毕竟都系晚餐时间,小食都唔够饱架嘛,有个BURGER 落肚,感觉实在好多。
7. Seasonal Fruit Platter
食左咁多香口炸物,难免有点罪疚感,所以就点左呢个FruitsPlatter,中和一下。
总共有4款,包括无花果,杏埔,车喱茄
会根据当时有咩时令水果而决定
至于饮品方面,由于我有喂人奶嘅关系,所以我就点左两杯无酒精饮品。
分别系Pineapple-Hibiscus 同埋 Rosemary Pomegranate Fizz
前者较易入口,带点LIMEJUICE同Pineapple shrub 混合嘅酸甜感觉,很适合女生。
后者有Rosemary嘅味道,未必个个人都喜欢,但入面加入左无酒精嘅Sparkling wine,可以略为满足一下想饮酒又不能饮的女生。哈哈哈。。。
有一样野好欣赏嘅就系员工嘅服务态度,真系好好。
毕竟我地系第一次黎,对餐牌上嘅食物都唔系好熟悉
但系店员会逐一介绍,仲会问下我地嘅口味,再去作出相应嘅推介
真系要俾个LIKE佢地