2020-06-22
中菜由细至大食得最多嘅菜式,一直对中菜才咗情有独钟之外,亦都会愈食愈讲究要讲中菜韵味,除咗多元化烹煮手法外菜式设计+火喉都系中菜所讲究所以唔少朋友对中菜师傅印象都系抛镬同朋友系商场无意中发现到呢间中菜存在,不得不说系俾餐厅别致装修吸引落地玻璃之新饰,酒吧fashion设计非常吸睛,决定要去开饭顺便打卡留个饭记______________________________👉🏻薄荷口水鸡 $98口水鸡食得多,薄落嘅口味第一次去食,比平时食到嘅口水鸡多咁薄荷味外,略带少许类近酸醋味面头有落到芝麻、青葱、辣椒丝,鸡肉亦都够滑嫩,呢味凉食作为前菜不错👍🏻薄弱味道削弱少少辣度,而当食多几啖就会觉得佢辣,辣味唔会有麻嘅感觉,系爽嘅辣我觉得系几好味😋如果钟意食辣嘅朋友会更加适合👉🏻窝烧蚂蚁🐜上树$108平时食开蚂蚁上树都系碟上多,可窝就多咗分睇头,做到好似石窝饭嘅饭焦感系粉丝上出现,呢种石烧效果令粉丝更有香口感,建议菜一上记得先捞好粉丝,否则㶶底/痴底都非常易见选用粉丝都比较粗身,多数韩式餐厅所见嘅粉丝,食得出猪肉香味外有微辣嘅味道🌹冷知识:蚂蚁上树系四川菜嚟煮法多数见过都粉丝、猪肉、辣豆瓣酱等材料为主
要讲中菜韵味,除咗多元化烹煮手法外
菜式设计+火喉都系中菜所讲究
所以唔少朋友对中菜师傅印象都系抛镬
👉🏻薄荷口水鸡 $98
我觉得系几好味😋如果钟意食辣嘅朋友会更加适合
👉🏻窝烧蚂蚁🐜上树$108
🌹冷知识:
蚂蚁上树系四川菜嚟
煮法多数见过都粉丝、猪肉、辣豆瓣酱等材料为主
😋因为粉丝捞咗猪肉碎后好似一只只爬紧树嘅蚂蚁🐜,个名就咁样嚟喇
🥰✊🏻整体嚟讲味道系唔错,环境亦非常舒服😌唔少坐枱都可以靠近到窗景,中间又有好大嘅bar枱,有得店内order多款酒精饮品及cocktail等
服务正常,不断都有新客进店,客流较多,人手处理唔到太高要求,基本流程带位、落单、上菜顺畅,中菜嚟讲价位中上,𩠌菜size基本上一人份量,一个晏就来讲order过百午餐食粉面饭的话,唔系抵食之选
系大型圆方商场里面,一大落地玻璃见到景观嘅环境设计、配上一壶茶慢慢地享受食物,想想价格亦是有它的道理,所以这餐是难得的小享受