2018-11-06
闲日相约好友去食个靓饭/Tea,听闻荃湾广场有间粉红色既餐厅,见到Openrice都唔少好评,于是一试。我哋过咗人地返工lunch hour两点先入座,得返几枱客,环境都好大,我哋点咗个Boss Royal Set ($388)够晒两个人食。呢个Set几特别,虽然叫做set,但系每项都有十款八款选择,可能自己拣返钟意既菜式,tailormade自己既set,啱晒香港人钟意拣同埋可以自己话事。沙律半份可以选两款,我地拣咗以下:食落算新鲜既,只系估唔到用个咁细既杯仔装住,卖相有少少怪啫。前菜可以拣三款(半份):用个High Tea架仔装住,几得意。个米纸卷够薄,入面系生果同埋虾,自己觉得唔系特别出众。侍应建议先食玉子烧,我地就食佢先啦,入面只有两粒仔龙虾肉⋯同埋个蛋整得太老⋯唔好食反而呢个龙虾多士就有好多龙虾仔肉,味道都唔错,只系唔系好觉好多芝士咁啫。主菜都可以选两款:个海鲜拼盘比我想像中大,开头怕啲虾唔新鲜,但食落都OK,带子同蚬配佢个汁(少少辣)几好味!我好钟意食意大利饭,呢度啲意大利饭都好食,个汁好味,啲饭又刚好,但啲牛面肉好奇怪,唔识点讲,我地觉得唔似牛面肉⋯硬硬地,又唔系好咬得开
沙律半份可以选两款,我地拣咗以下:
前菜可以拣三款(半份): 用个High Tea架仔装住,几得意。
主菜都可以选两款:
个餐虽然唔错,但无包饮品,要另外叫,由于我地只系食lunch,所以无特别叫,但份量其实好够两个人食,饱到夜晚都唔驶点食。
由于同朋友难得一聚,未免鸡啄唔断,可能闲日较清闲,佢地又容许我地坐喺度倾咗好耐都无赶我地走,真系一个相聚既好地方!