2021-09-30 728 浏览
呢排慢慢有啲秋意,打边炉嘅季节要开始啦🥰。去开大公馆食饭都知道佢啲嘢系正嘅,佢而家新出左火锅系大公别馆梗系要捧下场啦!佢有好多好吸引嘅汤底,天麻鱼头棉花锅,鲨鱼骨胡椒猪骨锅等出边都系好少见,最抢眼嘅就系极品佛跳墙汤锅,但价钱就都好抢眼😂。最后拣咗花胶浓汤鸡锅小朋友又岩食🥰花胶浓汤鸡锅 $288一大兜奶白色嘅汤,汤嘅质感都几浓厚,唔会唔汤唔水咁,小朋友瞬间饮晒😘。佢嘅鸡系用花雕嚟腌,所以未落鸡之前比小朋友饮咗汤先!鸡件皮滑肉厚,唔好滚太耐唔系会鞋!!!招牌四宝丸 $128分别有脆骨乌鸡丸,呢个好特别口感层次丰富入边有爽口嘅脆骨,同埋手打嫩滑嘅鸡肉、芥末猪肉丸、芫荽牛肉丸、芝心墨鱼丸,因为全部都系新鲜手打,滑口又唔会有筋。美国极黑和牛封门柳 $288要食肉味浓首选一定系封门柳本地新鲜牛肉一牛颈脊 $238牛颈脊要来打边炉真系冇得输,油脂分布得好平均,入口滑到一个点,油花又够香。淮山面 $38之前好抗拒食淮山,因为觉得用嚟煲汤。今日食过呢个淮山面个质感好爽好滑,面既质地虽然系淋,但唔会一pat pat!自家制千层枝竹 $48好似佢个名咁,入面有好多一层层,吸晒汤🥣汁嘅精华,口感湿润有层次!手
花胶浓汤鸡锅 $288

招牌四宝丸 $128

美国极黑和牛封门柳 $288
要食肉味浓首选一定系封门柳

本地新鲜牛肉一牛颈脊 $238

淮山面 $38

自家制千层枝竹 $48

手打鱼腐 $48
呢个个样好cute,好似棉花糖咁,煮完之后会发胀肥腾腾咁😂!味道有啲似细个阿妈成日煮嘅老少平安,口感就似云朵多士上面嘅云朵,入口溶化!

比起大公馆嘅中菜,我觉得大公别馆既价钱更加亲民,最重要嘅系佢唔会系好似酒楼打边炉咁污烟漳气,仍然可以保持到大公馆本身嘅优雅感觉,话晒都系私人会所形式嘅餐厅!

2021-09-29
  • 淮山面