2019-09-27
好友约食饭提议既中环川菜, 有点意外系中环SOHO区竟然有间咁中式既中菜。「四川菜大平伙」系苏豪食肆核心中央, 拜访前先要通过斜路试炼先可以一尝辣风🔥 餐厅入口都系斜路上, 招牌唔太突出, 今日唔系特登过黎可能都会MISS 咗。12点左右黎到, 餐厅内部都未有人, 而且仲有少许装修味, 原来系刚刚搬过黎无耐🆕 内部有两张大圆枱, 同几张方枱, 合计坐到40人左右。灯光系室外阳光对比下比较暗, 呢个亦系斜路舖既缺失❌作为艺术私房菜馆, 室内既布置有番咁上下, 一面墙身上有一排长画, 讲紧香港电影故事。另一面有几张华人男女亲密主题既挂画, 切合番中菜主题。枱櫈方面较简单, 都系四方木櫈加咕咰, 净色枱布✔️餐具亦系白色瓷碗碟。做得艺术私房菜, 其实不妨玩得大胆啲😋中餐菜牌散叫多样, 留意川菜特色系「辣」🌶 好多道菜都有只辣椒样系隔离。另外亦有套餐, 一个汤羹加个菜同白饭。留意, 茶水饮品系要额外计钱💵 汤系鸡茸粟米羮, 入口有点过咸, 唯一好处系佢唔系辣❌麻婆豆腐红白色上枱, 🍲不过灯光昏暗下影唔出佢色彩。肉碎稍嫌少咗啲, 而辣味个浓度对我啱啱好, 入口之后既麻味发出黎, 啲汗线开启咗✔️回
餐具亦系白色瓷碗碟。做得艺术私房菜, 其实不妨玩得大胆啲😋
汤系鸡茸粟米羮, 入口有点过咸, 唯一好处系佢唔系辣❌
回锅肉个辣度又提升一个层级, 可能因菜去吸到辣汁, 啲汗开始系额头渗出黎✔️
后加既清炒莴笋丝终于唔系红色, 可以比条脷同个胃小休一下👌
然而, 宫保鸡丁, 系一大盘辣椒中穿插住炸鸡柳粒, 睇样好似好惊吓, 但咬落唔太辣👌
两个人中午饭, 四道菜, 差唔多700蚊。就算系中环都有啲OVERPRICE, 当然都系叫左太多嘢同两枝冰水❄ 论味道, 唔算食得好辣既我, 觉得辣味啱啱好, 但就仅此而以🙄揾唔到佢味道上既突出👌 环境系几舒适, 但进步位有好多, 可能会比较适合夜晚私窦食饭形式。