2020-09-14
喺深水埗出没多时嘅我,对「六本木日本料理」并不陌生,我应该有帮衬过十次以上,但每次都系午餐,好多时仲系一班同事连埋老板一齐食嘅聚会。而喺度食晚饭,今晚真系第一次😜!我以为晚市食到九点会无乜人帮衬,始终居酒屋🏮食到夜、饮到夜先有气氛㗎嘛。不过我嘅推断并不正确,餐厅已经坐满人(正常嘅一半),好热闹。一入到餐厅,唎酒师Vincent(同时系老板?)第一句就问我哋饮唔饮酒🤣。未睇菜牌前,先饮啖清酒Sake🍶,气氛超好。Vincent劲识做生意同氹客,佢倒酒俾我饮时问我够唔够十八岁,哇哈哈哈,真系识讲笑。佢成晚全场飞,又献唱🎤,令日头忙碌工作完嘅大家都能放松一下。我哋叫到成枱都系嘢食,不过份量啱啱好,轻松食得哂😌。价格唔算平,人均要$350,但成个用餐体验都值回票价嘅。因为就如我之前嘅食评所讲,午餐消费要成百蚊,好食但性价比唔高。反而晚餐仲贵,但我又食得开心啲。牛肉他他烧($178),我哋想食牛🐮,但又唔想食牛扒咁普通,所以就叫咗呢个他他烧。呢道菜嘅造型完全系我意料之外,因为一上枱嘅时候,佢系好似保鲜花咁有个透明玻璃盏住。嚟到要焗几分钟先揭开,唔知有咩作用呢🤔。打开后,见到他他烧一片片咁铺得好靓
总括嚟讲,原来六本木嘅晚餐体验同午市完全唔同,晏昼就系一间好食嘅普通日本料理店啰,但夜晚就化身成为劲正嘅居酒屋!餐厅无论装修定气氛都令人感觉好地道,唔似身处喺香港。我会推介朋友嚟呢度帮衬晚饭,佢绝对系适合约埋三五之己小酎一杯嘅好地方😛。
餐厅金句:节约用水💦,请多饮酒😳!