📌 Insanity - 黄竹坑黄竹坑道54号M Place地下2号舖🗓(21/10) 星期六 ⏰ 下午1点左右 💈特式:星期六都要返公司OT,所以要揾返间环境舒服嘅餐厅去食返个lunch,去平衡返一下个心情,同事就介绍左我去呢间西餐厅一试。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐厅假日都有做2人Special Combo set,个餐会包左餐汤或沙律,两款前菜及两款主菜,而家等我同大家讲下🍽味道先。是日厨师精选餐汤 - 我地就拣左餐汤,而今日个餐汤系椰菜花汤,个汤好多值得赞嘅地方。首先上枱时个汤够热,配埋两条蒜味好重亦好脆身嘅多士条,个汤饮落虽然椰菜花味唔算好浓,但入面仲有大量香料/洋葱粒同黑胡椒碎,好惹味可口。皇牌炸鸡翼 - 炸鸡翼系原只鸡全翼生炸,炸得好香脆唔油腻,上面再舖左少少香料,系好简单普通嘅做法,但出嚟效果好好食。传统咖喱角 - 咖喱角系印度最著名嘅小食之一,佢地咖喱角个皮做得好香酥,隐约仲有少少牛油香,入面都系传统嘅咖哩酱薯仔/鹰嘴豆/香料等等。卡邦尼意粉 - 个卡邦尼意粉望落已经好靓,面头有大量芝士碎,酱汁唔算多,但每条意粉都有被酱汁包裹住。另外,最值得一提系
🗓(21/10) 星期六 ⏰ 下午1点左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

是日厨师精选餐汤

皇牌炸鸡翼/传统咖喱角

卡邦尼意粉 - 个卡邦尼意粉望落已经好靓,面头有大量芝士碎,酱汁唔算多,但每条意粉都有被酱汁包裹住。另外,最值得一提系佢地个酱汁有好重酒味,系我食过嘅卡邦尼入面酒味最重嘅一个,不过我又几钟意佢地呢个做法,有种零舍不同嘅感觉。
卡邦尼意粉

咖喱鸡肉饭 - 佢地个咖哩系正宗印度式咖哩,味道唔会好辣,反而香料味偏重,饭底偏向硬身,适合配以咖哩食用。另外仲会配左块印度薄脆片,脆片十分脆口,而且本身已经有调味,可以就咁食或者沾咖哩食都得。
咖喱鸡肉饭

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 因为餐厅系类似酒吧布局,所以有不少酒类选择,例如红白酒/汽酒/啤酒/鸡尾酒等等,但因为食lunch所以就无叫酒,只系普通叫左热咖啡同冻柠檬茶。

🍽环境:环境就相当舒服,餐厅有张长型吧枱,另外仲有一排梳化卡位,无论气氛/环境等都比人感觉好舒适,而且环境清幽,可以Chill到一个lunch时间。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服务:店员服务态度好好,主力都系用英文沟通,虽然见佢都好忙一脚踢,但服务态度都keep到好高水准。

💰💸价钱:个Combo Set$系
3️⃣2️⃣8️⃣再加一,价钱都唔算好贵,食物亦质素好,仲要比到咁舒适嘅用餐环境,都物有所值。

🐲💬总结:我觉得除左地理位置外,呢餐饭都冇挑剔嘅地方,因为本身好少去黄竹坑,但餐厅离地铁站都算近,如果去开呢头嘅朋友都推荐一试。

推荐指数:❤️❤️❤️❤️❣️
2023-10-21