2021-07-22
「The St. Regis Hong Kong.The Drawing Room」一向 一位难求!今次我地早2个月booking 黎试下系唔系真系传说中咁正!楼底极高,空间感十足,情调优雅,整体感觉舒适休闲。有别于一般下午茶选用的三层架、餐厅选用以点心餐车作卖点!每位客人可于点心餐车内选择心仪食物茶的话有十二款可选,可以在职员作简单介绍每款茶后才决定!咸点非常精致、特别推荐以下The King of France 如果钟意食鹅肝嘅朋友就千祈唔好错过!以醋腌无花果配搭鹅肝做成慕丝挞!腌制过的无花果能提升鹅肝的味道!非常特别。Flavours of japan 选用柚子青柠汁增加带子的清新鲜甜、底层加上小班戟增添口感层次。California sunshine 如果品尝太多浓味的可以尝一下呢款解腻、青瓜爽脆、蟹肉鲜甜👍🏻品尝完一轮咸点、职员会提供松饼!下午茶最不可缺少的主角✨一款是有提子、一款是原味的。配了Clotted Cream & 弄成玫瑰花形状的 Whipped butter!果酱仲有四款可以选择!红莓、红果、橙、花蜜花蜜几特别第一次试到!清甜甜味会比较重!红果有点似杂莓味道 偏
黎试下系唔系真系传说中咁正!
茶的话有十二款可选,可以在职员作简单介绍每款茶后才决定!
咸点非常精致、特别推荐以下
The King of France
Flavours of japan
California sunshine
品尝完一轮咸点、职员会提供松饼!下午茶最不可缺少的主角✨
一款是有提子、一款是原味的。
花蜜几特别第一次试到!清甜甜味会比较重!
红果有点似杂莓味道 偏甜而不酸
果味比较重
红莓甜度偏低酸酸的很开胃
香橙反而最不甜、有少少橙皮、清新而且食到Clotted Cream 香味👍🏻
松饼暖暖的☺️ 松软度适中!
甜点 今次甜点不算太适合我口味
Prosecco Tart
中间既cream 桃味突出浓郁、清甜。
Sweet potato 有少少失望、职员声称有紫薯及espresso味道 但食落两种味道都唔突出😞
整体黎讲:值唔值得就真系好见仁见智啦、如果想揾个舒服倾计既地方、呢度绝对系首选!咸点都非常出色!!甜品今次可能唔太岩口味⋯所以有少少失望、但整体分数都唔差!环境、服务、质数 都对得住个价钱!已经好好🥰 下次拣冬天食 草莓旺季 可能好D😛