2010-10-17
星期日又要揾间好餐厅食晏。见到沙嗲轩嘅海南鸡饭好吸引。于是就一家人去试试。唔知多唔多人,订定位稳阵d。点知去到,全场只得一枱客!真系无人㖞!我地系第二枱,之后再黎多一枱,到我地走嘅时候都只系等三枱!由于客人少,环境相对好。好静,好啱倾偈;坐得舒服。由于我地成家都大食,所以点了很多食物,海南鸡饭要encore。首先要了三杯lime soda,好大杯。味道几浓,青柠味很出,又不会太甜。共点了2个海南鸡饭、喇沙、串烧、加多加多、福健春卷。海南鸡饭先来,鸡份量不算多,刚好够每人两件度。都唔明点解度度食海南鸡都食到到喉唔到肺。海南鸡质素很高,已起骨,鸡皮下层是已凝结了的鸡汁啫哩。鸡皮够瘦,连皮食一流,鸡很嫩滑啊!鸡饭也是另一样引诱我地叫第二个海南鸡饭的东西。鸡饭不油不腻,但就好够味配埋三色酱汁,无得弹!喇沙就较一般,因为个汤底超油。有层一椰油 + 红油在面浮呀浮~配料有鱼蛋、豆卜、虾同蛋。用上好有弹性嘅濑粉,夹都难夹d~汤底虽肥,但好浓味,椰味又劲!加多加多呢个都系一般,败于个酱汁。个酱汁较稀,花生酱味不够浓郁,而且个味道有少少怪。蔬菜完全无味,而个酱又唔能够为无味嘅蔬菜吊味,所以整体好一般。福
我地系第二枱,之后再黎多一枱,到我地走嘅时候都只系等三枱!
由于客人少,环境相对好。好静,好啱倾偈;坐得舒服。
共点了2个海南鸡饭、喇沙、串烧、加多加多、福健春卷。
海南鸡质素很高,已起骨,鸡皮下层是已凝结了的鸡汁啫哩。
鸡皮够瘦,连皮食一流,鸡很嫩滑啊!
配埋三色酱汁,无得弹!
配料有鱼蛋、豆卜、虾同蛋。用上好有弹性嘅濑粉,夹都难夹d~
汤底虽肥,但好浓味,椰味又劲!
加多加多
福健春卷
用米纸包住馅料,馅料有生菜、肉松同少少虾。
味道又是偏淡,好靠个酱汁。呢个酱汁较浓味,酸酸地,开胃。
串烧
3串牛同3串猪,烧得香喷喷。外层烧得干,而里面仲好JUICY。
个沙嗲酱好够味,酱汁内有BLEND 得微碎嘅花生粒,惹味。
除咗个酱之外,仲有青瓜、PINEAPPLE 同干葱伴碟。
整体非常满意,环境十分宁静舒适。